събота, 5 септември 2020 г.

Това не е дете, плачещо за арестувания си баща, а фотографката Милва Цветкова

  

Фалшива новина за дете на протеста се оказа изключително популярна във Фейсбук. Кадър от арест на 2 септември вечерта се разпространява във групите и пуска като коментар под редица новини по темата.

„Този кадър трябва да е на първите страници в световните медии...“, „Едно от лицата на ужаса, дете гледа ареста на баща си“ – гласи свободната интерпретация по снимката. Въпреки че качеството не е идеално обаче е очевидно, че на снимката очевидно нито е дете, нито плаче. Изглежда по-скоро е заснета млада жена, която отразява случващото се на площада, посочва tribune.bg. 

Това личи и в отговорите под снимката, написани от други потребители, които също предупреждават, че пускането на фалшиви новини в мрежата по-скоро носи отрицателен ефект. „Снимката си е ок, но няма дете и коментара става манипулация, а това не помага ....“

 

„Това от самолет се вижда, че „детето” е жена снимаща с фотоапарат“. Като отговор под постовете коя може да е заснетата се споделя и снимка от страницата на „Булфото“, на която е фотографката Милва Цветкова.


Новините от днес и със задна дата