събота, 29 август 2020 г.

Илон Мъск показа имплантирани вече мозъчни чипове ВИДЕО

 Мъск показа успешната имплантация на чиповете Neuralink в мозъка на две  прасета - kaldata.com 

Илон Мъск демонстрира на живо технологията на Neuralink, използвайки прасета с хирургически имплантирани устройства за наблюдение на мозъка. Това стана на онлайн пресконференция, състояла се в централата на Neuralink в Сан Франциско. 

В петък основаната от Илон Мъск компания Neuralinк предостави демонстрация на мозъчния имплант, наречен Link - връзката.

"Не се опитваме да събираме пари или да правим нещо друго, но основната цел е да убедим страхотни хора да дойдат на работа в Neuralink и да ни помогнат да доведем продукта до плода - да го направим достъпен, надежден и такъв, че всеки, който иска човек може да има такъв ", каза Илон Мъск.

Мъск отбеляза, че Neuralink е променил дизайна от момента на разкриването миналата година, с по-малък профил на физическото устройство, който според него може да бъде напълно скрит под косата, веднъж инсталирано в черепа. Мъск дори показа неговия размер.

Компютърният чип е с размер на монета. Компанията с централа в Сан Франциско, създадена през 2016 г., работи по програма за имплантиране на безжичен интерфейс мозък-компютър с хиляди електроди в човешкото тяло за лечение на неврологични заболявания като Алцхаймер, деменция, травми на гръбначния мозък. Проектът на практика слива в едно човека с изкуствения интелект.

"Устройство за имплантиране може да лекува тези състояния", заяви Мъск и посочи заболявания като загуба на памет, загуба на слуха, депресия, безсъние.

Устройството може да се свързва с мобилен телефон. В презентацията участваха три прасета. Едното не беше подложено на интервенция по поставяне на устройството. Второто - Гертруда беше с него, а на третото то беше премахнато след поставяне.

Мъск показа дисплей, който възпроизвежда звук и показва графика, когато Гертруда осъществи контакт с нещо с муцуната си, докато обикаляше за храна.

Поставените чипове позволят на учените да следят за активността на осезателните центрове на мозъка на животното по безжичен канал за свръзка, следейки до какво се докосва зурлата на прасето.

Като демонстрация за безопасността на тези устройства неврофизиолозите са извлекли имплант от мозъка на едно от прасетата, без да увредят мозъка му. Както отбеляза Мъск, вторият чип работи в главата на второто животно в продължение вече на няколко месеца, без да предизвиква отхвърлянето му и други проблеми.

Впоследствие изследователите имплантирали наведнъж два чипа в мозъка на едно от прасетата, което потвърди възможността за паралелна работа едновременно на няколко устройства.

Освен това учените успешно са модифицирали работата на няколко вериги неврони, използвайки имплантирани чипове и електроди за стимулиране активността на отделни нервни клетки. Това ще позволи в перспектива да се използват подобни устройства срещу болести, при които има нарушения в работата на главния и гръбначния мозък.

Мъск предполага, че разработваното от компанията Neuralink устройство за обработка на данните от мозъчната дейност и влиянието върху нея ще струва няколко хиляди долара.

Първото клинично проучване ще се фокусира върху хора с параплегия или тетраплегия, получени в резултат на нараняване на шийните прешлени на гръбначния мозък. Планът за първо изпитване е да се запише "малък брой" от тези лица, за да се тества ефикасността и безопасността на технологията.

 

 

Новините от днес и със задна дата