сряда, 17 юни 2020 г.

Брутален експеримент в Берлин: 30 години давали бездомни дечица на педофили

По проекта "Кентлер" в Западен Берлин обичайно се настаняват бездомни деца при педофили, за които се предполага, че те ще са идеални приемни родители. Проучване установи, че практиката продължила десетилетия, пише "Дейче веле". Започвайки през 70-те професорът по психология Хелмут Кентлер провежда своя "експеримент". Бездомните деца в Западен Берлин умишлено били настанявани при мъже-педофили. Кентлер твърди, че тези мъже биха се превърнали в особено любящи приемни родители.
Проучване, проведено от университета в Хилдесхайм, установи, че властите в Берлин се съгласяват с тази практика в продължение на почти 30 години. Педофилските приемни бащи дори са получавали редовна помощ. Хелмут Кентлер (1928-2008) беше на ръководна позиция в центъра за образователни изследвания в Берлин. Той беше убеден, че сексуалният контакт между възрастни и деца е безобиден.
Берлинската служба за благополучие на децата и управляващият Сенат си затваряла очите за практиката или дори са одобрявали тези действия. Преди няколко години две от жертвите разказаха своята история, след което изследователите от Хилдесхаймския университет са се захванали с досиетата и са провеждали интервюта. Те откриват "мрежа в образователните институции", държавната служба за благосъстояние на младежта и Берлинския сенат, в която педофилията била "приета, подкрепена, защитавана".

Самият Кентлер бил в редовен контакт с децата и техните приемни бащи. Той никога не е бил преследван: До момента, в който жертвите му разкриха мрачната дествителност, давността на неговите действия изтече. Това също доведе до факта, че до този момент жертвите не могат да получат обезщетение.
Изследователите установили, че няколко от приемните бащи са високопоставени учени. Те говорят за мрежа, която включва високопоставени членове на Института Макс Планк, Берлинския свободен университет и прословутата школа Оденвалд в Хесен, Западна Германия, която беше в центъра на голям скандал с педофилия преди няколко години. Оттогава тя е закрита.
Сенаторът на Берлин за младежи и деца Сандра Шерес нарече резултатите от проучването "шокиращи и ужасяващи". Първият доклад за "експеримента Кентлер" беше публикуван през 2016 г. от университета в Гьотинген. Тогава изследователите заявиха, че в Берлинския сенат изглежда липсва интерес да разбере истината. Сега берлинските власти обещаха да хвърлят светлина върху проблема.

Новините от днес и със задна дата