понеделник, 11 май 2020 г.

Увеличават значително обезщетението за безработица у нас

Вижте свободните работни места в Бюро по труда-Дупница и Бобов дол ...
Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден или сумарно на месец да бъде 60% от минималната заплата. За това е постигнато съгласие между работодателите и синдикатите, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В момента обезщетението е 9 лв. на ден. Който и от двата варианта да бъде приет, хората ще получават значително повече пари, коментира пред „Труд“ Ваня Григорова, икономически съветник от КТ „Подкрепа“.
Синдикати и работодатели имат единомислие и по предложението да отпадне ограничението безработни да имат право само на минималния размер на обезщетението, ако са получавали такова преди по-малко от 3 години. Сега дори да се осигурявате на максималния доход, ако сте получавали пари от трудовата борса през последните 3 години и ви съкратят, можете да получавате само минималното обезщетение, обясни Григорова.
По тези предложения обаче няма становища от Министерство на финансите, както и от Министерство на труда и социалната политика, допълни тя. Друг въпрос, по който работодателите и синдикатите са постигнали частично сближаване на позициите, е да се увеличи платеният отпуск за специални групи като майки с деца, хора с увреждания и възрастни хора до края на годината. Идеята е те да получат по 20 дни допълнително до края на годината заради ситуацията с коронавируса.

Искаме да стимулираме българския туризъм, но хората няма да могат да отидат на почивка, защото са останали без отпуска, обясни синдикалистът. Социалните партньори са обсъдили и идеята мярката 60/40 за запазване на заетостта да се трансформира в 60/0. По тази идея обаче няма постигнато съгласие. От бизнеса настояват да отпадне задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворени обекти за периода, за който те са прекратили дейността си. От следващата година По 1 лев на час става нощният труд В момента за работа през нощта плащат по 0,25 лв. на час. 1 лев на час, предвижда
Постановление на Министерски съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. В него се записва, че ставката за нощен труд става 0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев на час. Промяната влиза в сила от 1 януари 2021 г. Тогава, според разчетите на правителството, минималната заплата трябва да стане 650 лева.

Сега за всеки отработен час или за част от него между 22 ч. и 06 ч. на работниците се плаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,25 лв. Размерът му не е променян от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е 180 лв. В същото време за периода от 2007 г. до 2020 г. размерът на минималната заплата е нараснал 3,39 пъти.

Новините от днес и със задна дата