неделя, 26 април 2020 г.

Китай не иска международно разследване за произхода на COVID-19

Китай отхвърля призивите за независимо международно разследване на произхода на коронавируса, обяви зам.посланикът на страната в Лондон Чън Вън пред Би Би Си.
Според него подобна проверка е "политически мотивирана инициатива", която ще пренасочи вниманието от борбата с пандемията.

„Независимото разследване е политически мотивирано. В момента се борим с вируса, концентрираме всички свои усилия в борбата срещу вируса. Защо да говорим за разследване? Това ще отклони не само вниманието, но и ресурсите", категоричен е Вън.

В подкрепа на думите си дипломатът посочи критиката, на която бе подложен Китай заради първоначалния си отговор на вируса. Според него това е довело до "посочване с пръст" и проява на "дълбоко пристрастие" към страната му. Чън Вън е убеден, че спекулациите за произхода на COVID-19 са "политически вирус".
Засилва се скептицизмът за това колко прозрачно Китай се е справял с COVID-19, което подхранва призивите за безпристрастно разследване за заразата.
Китай обаче изрази готовност да сподели с международни специалисти опита си в лечението на критични пациенти с COVID-19. В Ухан, от където тръгна заразата, вече няма нито един болен в интензивно отделение.

Новините от днес и със задна дата