четвъртък, 30 април 2020 г.

ВСС отне от Лозан Панов стопанисването на Съдебната палата

Висшият съдебен съвет (ВСС) отне управлението на Съдебната палата в София от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, считано обаче от 15 юли. Решението беше взето с 19 на 5 гласа след над три часа спорове дали той е добър стопанин, след като е позволил там да се снима рап клип, какво е правното основание за отнемане на управлението, какво ще стане със служителите, които подпомагат стопанисването на зданието и как това ще се отрази на бюджета във връзка със сключените договори за ремонт, поддръжка, режийните.

С 18 на 6 гласа ВСС даде управлението на палатата на шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Против решението гласуваха Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров и Даниела Марчева. Последните двама искаха стопанисването да се поеме от заместник-председател на ВКС, но мнозинството заяви, че Законът за съдебната власт не позволява това.

По време на дебата се стигна до остри спорове, при които главният прокурор Иван Гешев заяви:

"Г-н Панов се опитва да избяга от отговорност за пореден път, недостойно е, както когато не подаде данъчна декларация. Това е болшевизъм от чист вид, партията е виновна, докато когато греши, г-н Панов не е виновен дори когато греши".

Севдалин Мавров пък призова Панов да подаде оставка, ако е мъж, защото "заради една бълха да не изгаряме не юргана, а къщата". 

Красимир Шекерджиев заяви, че Панов има едно единствено задължение - да носи титлата председател на ВКС, а за всичко останало бяга от всякаква отговорност.

А правосъдният министър Данаил Кирилов иронично попита дали Панов трябва да бъде тестван за алкохол и наркотици при всяко влизане, цитира ги "Лекс".

След появата на клипа, в който участват мъже с оръжие, полуголи жени и деца и се пее за легализация на "билка", и последвалата обществена реакция, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на правосъдието и ВКС извършиха проверка. По-рано днес институцията, ръководена от Панов, заявиха, че са били подведени от продуцентите, които са обявили, че ще снимат клип към саундтрака на американска романтична комедия, в която няма нищо общо с дрога. Освен това използвали повече пространства от позволеното им, за което дори сега ще им бъдат искани над 2500 лв.

От ВКС изброиха и няколко нарушения на правилата за достъп до сградата, допуснати от Съдебната охрана, която е на подчинение на Министерството на правосъдието - пуснати били хора с обемисти пакети, с неприличен вид и т.н.

Още миналата седмица на заседание на ВСС беше обсъждано дали е уронен престижът на съдебната власт с разрешаването на клип с подобно съдържание да бъде заснет в "храма на Темида". Още тогава беше предложено да се отнеме управлението на палатата от Панов, но решението беше отложено, тъй като първо трябваше да се прегледат всички сключени договори и дали няма да се създаде по-голям хаос с прехвърлянето на стопанисването.

Затова днешната дискусия започна с доклад на председателя на Комисията "Управление на собствеността" Евгени Диков, който заяви, че не е правен одит на грижите, които Панов е полагал от началото на мандата си, а излага само фактите.

"Не може да даваме преценка на качеството на изпълнение на договорите, а само какви са сключени и какъв човешки и финансов ресурс е отделен за стопанисването на сградата от ВКС", заяви Диков като уточни, че данните се отнасят и до почивните бази в Лозенец и Паничище.

Новините от днес и със задна дата