събота, 25 април 2020 г.

Нови схеми за източване на НОИ


istock
Нарушители пробват нови методи, за да точат средства от Държавното обществено осигуряване.

Това показват данни на Националния осигурителен институт. Проверка на института установила 346 българки, които са родили зад граница и са пробвали да измамят НОИ с обезщетения и да ощетят държавата с над 2 470 000 лв. Според подадената  информация ражданията са станали извън територията на Република България.

Съмнението, което пораждат посочените данни, принуждава работещите по преписките да се обърнат за съдействие към Областната дирекция на МВР (ОДМВР - Кърджали) с молба за предоставяне на информация за регистрирани презгранични пътувания на всички посочени лица.

В резултат на съпоставянето на данните са установени общо 346 лица, които не са упражнявали трудова дейност като земеделски стопани, тъй като са били извън България.

Срещу отказите за отпускане и изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст в ТП на НОИ – Кърджали, са постъпили 97 жалби от жените.
 
Нито една от тях не е уважена от директора на териториалното поделение, обясняват от НОИ.


В административния съд в Кърджали пък са образувани 28 дела. А по 12 от тях магистратите вече са издали решения, че оспорването е неоснователно. Няма как да бъде упражнявана трудова дейност като земеделски стопанин, при положение че недвусмислено е доказано, че лицето всъщност се намира извън пределите на България в периода, в който трябва да извършва работата, обясняват в мотивите си съдиите.

Все повече ставали опитите за измама със стаж за пенсия или обезщетения.

На прокуратурата са предадени 30 преписки  със съмнения за извършване на документни престъпления от лица и осигурители между 2017 и 2019 г. А от началото на тази година са 11, сочат данните на НОИ. Увеличава се и броят на предадените преписки до прокуратурата, като през 2017 г. те са 5, а през 2019 г. вече са четири пъти повече.
 
Пенсионери с недостигащ осигурителен стаж също пробвали да излъжат поделението на НОИ в Кърджали. През ноември 2019 г. служителите хванали осем души с изфабрикуван осигурителен стаж от фирма в Момчилград. На тях не са им стигали кратки периоди, за да могат да се пенсионират - между 9 дни и 2 месеца.

“Явно се е разчитало, че няма да им бъде обърнато внимание”, обясняват експертите на НОИ.

Отпуснатите 5 пенсии са спрени и хората ще трябва да върнат общо 3609 лв., като по-голямата част от дълга вече е погасен. В останалите три случая щетите са предотвратени, защото пенсионното производство е спряно, преди да бъде отпусната пенсия.

17 души пък  били назначени като фиктивни сезонни земеделски работници за месец, защото не им стигал осигурителния стаж, за да вземат обезщетение за безработица.

Според управителя на дружеството те са обработвали тютюневи лехи, като нивата е собственост на лице с инициали Ф. С.
“Вместо документи, свързани с отчетността на извършваната от лицата работа, и доказателства за трудовата им дейност - като фактури за закупени материали, съоръжения, оборудване, за разсад и др., е представен договор за предоставяне на персонал с физическо лице в качеството му на ползвател на въпросния разсадник”, обясняват от осигурителния институт.

А при проверката се оказало, че собственикът на нивата е починал още през 1977 г.

Новините от днес и със задна дата