сряда, 29 април 2020 г.

Телефонът за психологическа помощ прегря още в първия ден

Още в първия ден новооткритата телефонна линия за психологическа помощ на ВМА прегря. Десетки хора са се свързали със специалистите на болницата, за да споделят страховете, които коронавирусът провокира у тях, предаде Нова телевизия.

На обажданията отговарят специалистите от психиатричната клиника на Военномедицинска академия.

"Действително се обаждат много хора с различни преживявания, в повечето случаи разтревожени от дългата изолация или от това, което предстои след това", обясни Мирена Георгиева, психолог във ВМА.

Много от хората, потърсили помощ на телефона, признават, че се страхуват от заразяване с коронавирус.

"Всяка реакция на страх е нормална в ситуацията, в която се намираме", обясни още Мирена Георгиева.

Когато случаят е по-сериозен, медиците препоръчват консултация очи в очи. Оказва се, че тревогите, които споделят пациентите далеч не се изчерпват с коронавируса.

"Граждани,които имат притеснения изобщо за психичното си състояние, не само свързано с коронавирусната инфкция. Това говори за едно общо повишаване на тревожния фон на българина", обясни подп. доц. д-р Данчо Дилков, началник на клиниката по "Психиатрия и военна психология" във ВМА.

Не са и малко тези, които са набрали специализирания номер за психологическа помощ, за да отправят упреци и съвети.

"Маските да се носят по различен начин, хората да са още по-дистанцирани или поне още година да не се приближават един до друг. Например имат забележки към мерките, които са взети, забележки към правителството, към щаба, който се занимава с коронавирусната пандемия", обясни подп. доц. д-р Данчо Дилков.

Телефонната линия е безплатна - 02/ 92 26 190. Специалистите ще приемат обаждания всеки работен ден от 09:00 до 13:30 часа.

Психологичните консултации са насочени към усвояване на техники за справяне със ситуацията по отношение на работа, семейство, финанси, здраве. Гражданите ще получават съвети и психологическа подкрепа при овладяване на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост и гняв, свързани с пандемията, както и с икономическите последствия от нея. Ще се учат и да разпознават психосоматичните симптоми като паника, обща тревожност и депресия, както и начините им за преодоляване чрез различни техники. При наличие на тежки оплаквания специалистите ще прилагат и своевременно лечение.

Новините от днес и със задна дата