четвъртък, 30 април 2020 г.

Още по-строг контрол на КПП за дългия уикенд, проверяват за дрога и алкохол

Строг контрол на временните КПП за празниците
Причините за пътуване извън градовете по време на предстоящите почивни дни са непроменени - по работа или за лечение. Разходка до вилата не е разрешена, така че такива шофьори ще бъдат връщани. Това стана ясно от пресконференция на представители на МВР в Министерски съвет по повод създадената организация и контрола през предстоящия дълъг уикенд.

Като допълнителна мярка шофьорите, преминаващи през КПП-та, ще бъдат проверявани за употреба на алкохол и наркотици.

На брифинга взеха участие началниците на отделите "Охранителна полиция" - комисар Веселин Младенов, "Пътна полиция" в ГДНП - комисар Звезделин Колев, комисар Радослав Стойнев - началник на отдел "Охранителна полиция", СДВР, и комисар Любомир Костадинов - заместник -началник на отдел "Пътна полиция", СДВР.

По данните на вътрешното ведомство, само в София има изградени над 200 КПП-та. До момента са извършени 55 000 проверки на декларации, предадени от гражданите на контролно-пропускателните пунктове на областните градове и София. От тях малко над 3000 съдържат неверни данни - това са граждани, декларирали, че отиват на работа, но при проверка се е оказало, че те нямат трудов договор. За 466 пък е било установено, че са безработни.

Образувани са около 200 досъдебни производства за декларирани неверни данни по КПП-тата. При контрола по спазването на противоепидемичните мерки пък са съставени 19 262 акта, от които 14 000 са за неносене на маски. Само вчера в София са съставени 105 акта на излязли без маска.

"В София пътният поток е голям. На ден през КПП-тата влизат около 30 000 коли. Така че усилията ще бъдат насочени там. Искам да предупредя гражданите, че ще бъдат разположени допълнителни екипи за проверки заради употребата на алкохол и наркотици. По отношение на мотористите ще има специални екипи, тъй като вече има гонки по определени булеварди", заяви комисар Любомир Костадинов.

За неспазване на противоепидемичните мерки са образувани 1288 досъдебни производства.

Комисар Веселин Младенов добави още, че в първите дни на отварянето на парковете за граждани не е имало нарушения, но сега се наблюдава, че част от посетителите на тези места не носят маски.

На брифинга представителите на МВР съобщиха за случай в Борисовата градина, при който мъж, неспазвал мерките за посещение на паркове, е напръскал със спрей служител на Столична община, той е бил задържан и е образувано дело по случая.

По направление на пътната безопасност за предстоящите почивни дни са предвидени и допълнителен брой служители на МВР, които да следят за контрола на скоростта по пътищата.

Освен това от днес до 13 май ще има засилен контрол на водачите на мотоциклети, акцентът ще е насочен към проверки за правоспособност, регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на регистрационната табела, както и използването на каски.

Пътна полиция призова гражданите да ограничат пътуванията си.

Новините от днес и със задна дата