неделя, 12 април 2020 г.

Германия обръща резултата срещу вируса - излекуваните вече са повече от заразените

Броят на оздравелите от коронавирус в Германия за първи път от началото на епидемията превиши броя на заразените. Това съобщи днес берлинският институт по вирусология "Роберт Кох".

По данни на института броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Германия е 120 479. Оздравелите пациенти са 60 200. От последиците от заразяването с коронавируса в страната са починали 2673 души. Към днешна дата заразени продължават да бъдат 57 606 души.

Епицентърът на разпространението на коронавируса в Германия е провинция Бавария, където според данни на института заразените са 32 282 души, а починалите от Ковид-19 са 786. Следва провинция Северен Рейн-Вестфалия с 24 267 потвърдени случая и 495 летални изхода и провинция Баден-Вюртемберг с 24 078 случая и 649 починали.

Не дотам добри новини идват от Русия. Страната отчете днес 2186 нови случая на заразени с коронавирус. Това е най-голямо увеличение за един ден от началото на епидемията, а общият брой на заболелите е достигнал 15 770, предаде Ройтерс. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, е нараснал с 24 до 130, уточни руският кризисен център за борба с коронавируса.

Испания също няма с какво да се похвали. Нови 619 заразени с коронавируса са починали през последните 24 часа в страната след регистрираните вчера 510 смъртни случая, което бе най-малкият денонощен прираст за последните три седмици, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Ройтерс. През предходните три дни в страната имаше постоянен спад в денонощния прираст на смъртните случаи от COVID-19. Броят на починалите в Испания вече е 16 972, а заразените са 166 019.

Израел затяга карантината в Йерусалим

Израелското правителство одобри строга карантина в някои райони на Йерусалим днес, включително и в историческия Стар град, в опит да забави разпространението на коронавирус в най-податливите квартали на града, предаде Асошиейтед прес. Спира се движението към и от няколко района на града, където живеят предимно ултраортодоксални. Целта е да се овладее болестта, която вече доведе до над 100 смъртни случая в Израел и почти 6000 в Близкия изток, като огромното мнозинство от тях са в Иран.

Мярката, която влиза в сила от обяд в неделя, но беше обсъждана дни наред, срещна съпротивата на ултраортодоксални министри в правителството на премиера Бенямин Нетаняху, които не искаха тя да засяга техни избирателни райони.

Здравното министерство на Израел е регистрирало над 10 000 случая на новия коронавирус и над 100 смъртни случая. Приблизително една пета от всички случаи в Израел са в Йерусалим, съобщи министерството. Голям процент от случаите са в изключително изолираната ултраортодоксална общност в страната, която в продължение на седмици не спазваше правителствените разпоредби за социална дистанция.

Вирусът причинява леки до умерени симптоми при повечето пациенти, които се възстановяват в рамките на няколко седмици, но е силно заразен и може да причини тежко заболяване или смърт, особено при пациенти в напреднала възраст или с изразени здравословни проблеми, отбелязва АП. От неделя жителите на четири района на Йерусалим няма да могат да напускат своите квартали и ще имат право да се местят в други райони, само ако отиват на работа или за медицински услуги.

Въведените вече строги ограничения на публичните събирания ограничиха религиозните събития в Йерусалим от април, през който се отбелязва еврейският празник Пасха, християнският празник Великден и започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, припомня АП./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата