четвъртък, 2 април 2020 г.

Нашенци под карантина на Острова: Казват ни да пием парацетамол и да се молим

Българи, живеещи в Англия са оставени на произвола на съдбата и никой в чуждата страна не им оказва помощ, пише struma.com. Събрани в една общност, в групи за взаимопомощ, нашенци масово коментират некомпетентното отношение на медиците на острова, разменяйки информация в социалната мрежа и молейки за помощ. Със седмици наши сънародници са затворени в домовете си болни, и никой не им оказва помощ. Когато звънят на спешните телефони, им казват да пият парацетамол и да не излизат навън.
"Стойте си вкъщи, пийте парацетамол и се молете", е най-честият отговор, получаван от хладнокръвните служители зад спешния телефон. Дори и да се обадиш на някой от спешните телефони там, като за начало е нужно да чакаш пне 1 час, докато някой отговори.
Българи, живеещи там, които са болни със съмнения за коронавирус, които бяха единодушни: Здравеопазването в тази ситуация е под всякаква критика. Лекуваме се с парацетамол и чакаме, какво чакаме да почнем да умираме, каза 47-годишен нашенец, който от почти 10 дни е с висока температура, която не може да свали с працетамол.
Дали му същия съвет - да стои у дома и да взема универсалното лекарство.
Стотици се оплакват от висока температура, кашлица и задух, като тези симптоми продължават с дни. Доколкото става ясно, политиката на медиците във Великобритания е, че трябва да изчакате поне 14 дни, за да получиш помощ. Тестовете за коронавирус се правят само при изключително тежки случаи, а настаняването в болнично заведение изисква инфекцията да е достигнала до крайната си точка. Хиляди българи заклещени на Острова, търсят съвети как да помогнат на техни заболели близки, свързват се с медици от България и опитват всичко, за да запазят здравето им.
"Опитваме да се свържем с джипи за антибиотик, за да не се превърнем в статистика, но е напълно безуспешно. "Стоите си вкъщи, взимайте парацетамол и се молете", са съветите в западно общество в 21 век", пише възмутена жена в една от групите за взаимопомощ в Англия, на която и двамата й родители са болни, но не могат да достигнат до медицинска помощ.

Коронавирусната епидемия във Великобритания се очаква да продължи и може да доведе до заболеваемост сред 80% от населението и хоспитализация на 7,9 милиона души, разкрил секретен документ от брифинг на здравните власти във Великобритания, предназначен само за висши служители, предаде тази информация местен вестник - "Гардиън". За разлика от останалите страни, Англия до последно отлагаше извънредно положение.
Хората не можеха да спрат да ходят на работа, а метрото и автобусите бяха претъпкани всеки ден. Припомняме, че епидемията достигна и до горните етажа на властта, като британският премиер Борис Джонсън и принц Чарлз дадоха и положителни проби за коронавирус.

Новините от днес и със задна дата