петък, 10 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски: Ще предложим затягане на мерките за празниците

Ще предложим на правителството затягане на мерките за Великденските празници. Най-малкото - задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора. Това каза в предаването "Панорама" на БНТ ръководителят на Националния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски изрази открито възмущението си от това, че улиците и тротоарите са пълни с хора - "и сега да излезете ще видите тумби от по 7-8 човека, което и по сега действащите мерки е забранено".

България е страната с най-много хора, излезли навън. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех. Вижте другите страни - градовете, улиците са празни, изтъкна той.

Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, категоричен е ген. Мутафчийски.

За сравнение на ситуацията у нас и в най-тежко засегнатите страни - Италия, Испания, САЩ, ръководителят на Националния щаб даде пример със случващото се в някои от тях: налага се да избират кого да интубират (разбирай кого да спасят). Това е избор, който се прави във военни условия, отбеляза ген. Мутафчийски, това е триаж. Дано не се стигне до ситуация да се прави такъв избор и у нас, пожела генералът.

Ръководителят на щаба призова хората и през светлите празници да се молят вкъщи.

Ген. Мутафчийски е убеден, че като цяло в условията на пандемия се справяме чудесно и това е много добра новина. Целта на мерките е да се държи нисък процентът на заразени, за да може здравната система да поеме болните, отбеляза той.

Новините от днес и със задна дата