сряда, 29 април 2020 г.

Адвокат: Майката на Кристиан Николов не знае да е вземал наркотици, мисли, че е инцидентно

"Катастрофата с Милен Цветков е тежък пътен инцидент, който, заради личността на пострадалия, се преекспонира в обществото. Говорим, че искаме справедлив процес, а всъщност искаме линч", това заяви тази сутрин пред bTV известният столичен адвокат Константин Симеонов, който сега е защитник на Десислава Пешева-Николова – майка на обвинения за умишленото причиняване на смъртта на журналиста Кристиан Николов.

„Не съм се занимавал с фирмените ѝ участия, но определено тя работи в системата на „Сис Индустрийс“ и компаниите около нея. Тя е един добър специалист“, коментира адвокатът по повод факта, че тя е изпълнителен директор на Винпром "Карнобат" на Миню Стайков, който е в ареста.

Адвокатът заяви още, че Николова не знаела синът ѝ да взема наркотици.

"И според нас това е било инцидентен случай, нямаме идея как се е получил този коктейл от наркотици", добави той.

Според него, за да се говори за убийство и екзекуция, трябва да има пряк умисъл – деецът да е целял смъртта на конкретен човек.

Симеонов подчерта, че джипът "Ауди Q7", който Кристиан е шофирал при фаталния инцидент с Милен Цветков, е собственост на фирма, чийто собственик е Николова. 

„Кристиан има собствен автомобил и каква е причината да вземе служебния автомобил на майка си – все още не е установено. Колата е била в двора на къщата, в която живеят. Ключовете също са били там. Не коментирам нарушенията на правилата. Това е факт. Обстоятелствата ще ги установи съдът“, каза още той.

Адвокатът изтъкна, че майката на Кристиан е заминала за провинцията с личния си автомобил и не е знаела, че синът ѝ ще вземе служебния джип. Доказателство за това, че тя е била извън София са декларациите, които е дала на КПП.

Симеонов уточни, че майката и синът не са имали среща след катастрофата на 19 април. Видели са се веднъж в съда, когато е имало разпит на свидетел по Скайп.

"Никой не се поинтересува когато е станал инцидентът, къде е талонът на колата – в чантата на г-жа Николова и е бил извън София. Обвинението на моята клиентка е отговор на общественото мнение, което се разигра“, заяви адвокатът, според когото наказателният процес у нас е справедлив, но с малки изключения.

По повод кадрите, на които се вижда, че същият джип минава на червен светофар в София, той каза, че трябва да се установи на коя дата е това, защото Кристиан е студент в Германия и е много вероятно тогава изобщо да е бил в България. По думите му може автомобилът да е бил каран от майката, а и от друг човек, тъй като е служебен.

Той уточни, че неговата клиентка се намира у дома, а размерът на гаранцията от 100 000 лева, която ѝ беше определена от съда, е обжалван.

Междувременно обаче Софийският градски съд остави в сила паричната гаранция, наложена, след като й беше повдигнато обвинение за това, че е дала ключовете от колата на сина си.

Тя поиска гаранцията ѝ да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото ѝ състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си. При задържането ѝ за 24 часа от полицията дори е отказала да ѝ бъде извършен медицински преглед, пише в мотивите си съдът.

По случая има приложени справки, според които фирмата ѝ е била със значителни финансови приходи до 2018 година, за когато са последните данни.

Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Новините от днес и със задна дата