събота, 25 април 2020 г.

Американската преса: Тази млада българка е от хората променящи света

Американската преса: Тази млада българка променя света, както никой друг  - 0
Една млада българка се нареди сред 12-те деца, които променят света, в класация на „Вашингтон пост“, пише BG VOICE. Милена Радойцева е на 16 години и е част от Център за безопасен интернет и младежките мрежи Megaphone и Eurochild Children’s Council. Преди време говори в Брюксел на форум за защита на децата в интернет, знае френски, немски и английски и мечтае да стане журналист.
След две години Милена ще завърши Втора английска гимназия в София.
В Брюксел, където участва във форум за правата на децата в интернет.
Сн. SafeNet Материалът на „Вашингтон пост“ представя 12 примера за деца, които се вълнуват за случващото се около тях, които си задават въпроси и искат това, което правят, да има смисъл за другите, за общността и за мястото, в което живеят, или както се казва в статията, „децата не мислят, че нещо е невъзможно“.
Пред изданието Милена говори за онлайн тормоза и задава ключовия въпрос – доколко се говори за децата, които са в позицията на тормозещ. Били ли сте някога побойник Или не сте спирали побойник, когато сте имали такава възможност?“ Това са важни въпроси, казва Милена Радойцева, която участва в Младежкия панел на Българския център за безопасен интернет (SafeNet), уточнява „Вашингтон пост“. Тя си спомня ситуация отпреди няколко години, когато е била в групов чат, а друго дете е станало мишена на злобни атаки.
„Започна като на шега“ – казва тя, така че не направила нищо по въпроса. – „Седях и гледах. Няма да позволим това да се повтори“, категорична е днес Милена, която помага за разработването на новата кампания на младежката група за повишаване на осведомеността за онлайн агресията.
„Идеята не е да критикуваме децата, а да им покажем как да сменят своята гледна точка – и да се надяваме – своето поведение“. Например, младежите от панела за безопасен интернет правят видеоклип, който показва гневно момче, яростно пишещо съобщения на компютъра си. Когато вижда рисунките на малката си сестра, които го показват като супергерой, той осъзнава, че не се държи като такъв. С участници в младежкия форум Voice It. сн.

Национална мрежа за децата „Интернет никога няма да бъде това напълно щастливо място с дъги, но преживяванетo ни в него може да бъде подобрено, ако бъдем разумни и внимателни казва Милена, която нарочно поддържа профилите си в социалните медии поверителни. Да бъдеш част от екип, който насърчава децата да говорят, е ново за Милена. Тя не е знаела, че подобни възможности съществуват допреди година. Но след като участва (и губи) конкурс за есе, се озовава на събитие, насърчаващо младежкото участие.
Ето как тя открива за себе си SafeNet. Оттогава се е присъединила и към други групи, включително Младежка мрежа „Мегафон“ и Детския съвет на Eurochild. Милена се шегува, че е трябвало да направи на родителите си диаграма, за да могат да разберат всички нейни дейности. На скорошно събитие за правата на децата в Брюксел, Белгия, Милена взима микрофона и се представя неочаквано на френски – родния език на по-голямата част от публиката.
„Тя се възползва от момента и предразположи всички“, казва Алис Хейгър-Вон, отговаряща за детското участие в Eurochild. Милена се надява, че комуникацията ще играе голяма роля в бъдещето й. Като малка си е представяла, че води телевизионно шоу в хола си.
Целта ѝ сега не е много по-различна: „Искам да говоря за нещата, за които има нужда да се говори“. Колебае се по какъв път да поеме. „Не мога да се представя в обувките на политик. Не бих си се представила в парламент, по-скоро журналист един ден.“ И ако влезе в обувките на журналиста – вече си мечтае за първите интервюта – с любимия ѝ режисьор Куентин Тарантино и любимия писател Дж. К. Роулинг.

Новините от днес и със задна дата