вторник, 14 април 2020 г.

Италия разхлабва леко карантината, но остава в обща изолация до 3 май

В навечерието на Великден миналата седмица италианският премиер Джузепе Конте обяви удължаване на общата изолация в Италия до 3 май, но спомена, че някои дейности могат да бъдат подновени преди това по препоръка на съответните експерти. Днес италианската агенция АНСА обобщава какви минимални дейности може да се подновят от днес в страната, като припомня, че властите на областите взимат и допълнителни решения в тази насока, като някои от тях избират да продължат да прилагат възможно най-строгите разпоредби.

Съгласно последното постановление на италианското правителство от днес могат да се отварят книжарници, магазини за канцеларски материали и магазини за бебешки и детски дрехи и принадлежности. Подновяват се и дейности в горските стопанства, дърводобива, производството на компютри.

Не се изключва следващата седмица да бъдат подновени дейностите и в други промишлени сектори, като например модната, автомобилната или металургичната индустрия. Засега обаче ръководителят на италианската Гражданска защита Анджело Борели предупреждава, че това са само хипотези и хората не бива да имат прекалени очаквания.

В най-тежко засегнатата северна италианска област Ломбардия властите решиха да не отварят засега книжарниците, а само магазините за детски дрехи. Задължително е излизането с маски или шалове, покриващи устата и носа, хотелите и други обекти за нощувка продължават да са затворени. Канторите и други ателиета за професионални услуги могат да изпълняват само спешни и неотложни поръчки.

В Кампания също няма да се отварят засега книжарниците, а магазините за дрехи ще работят от 8 до 14 ч. Забранява се на този етап и доставката на храна.

В Пиемонте, която също е тежко засегната от епидемията, остава в сила пълната изолация и никакви дейности няма да се подновяват на този етап.

В Лацио от 20 април ще бъдат отворени книжарниците, а дотогава собствениците им ще трябва да обезопасят помещенията. В Емилия-Романя се запазват мерките за изолация в най-тежко засегнатите провинции - Пиаченца и Римини и в град Медичина. В Лигурия вече е разрешено хората да ходят до овощните си градини, да се занимават отново с градинарство и с поддръжката на курортите с оглед откриване в бъдеще на летния сезон. Ще са разрешени и дребните строителни дейности и подновяване на дейности в корабостроителниците, касаещи подготовката на бъдещи доставки. Там се разрешава и поддръжката на игрищата за футбол и голф. Сходни мерки са въведени и в областта Абруцо.

Властите на Венето пък разрешават придвижването извън разрешените досега 200 метра от дома, но предупреждават, че това не значи, че трябва да се изминават по 4-5 километра. За да могат да излязат от дома си, хората трябва да са с маски, ръкавици и с антибактериален гел, а тези, които са с температура от 37,5 градуса, нямат право да излизат. Увеличава се и разстоянието, което трябва да спазват хората навън - от сегашния 1 метър на 2 метра.

В Сицилия ограничителните мерки продължават да са в сила и е задължително да се носят маски. Задължително е носенето на маски и във Фриули Венеция Джулия. Там се разрешава на хората да излизат навън и да спортуват, но само близо до дома си.

В Тоскана се отварят книжарниците и магазините за канцеларски материали, но клиентите трябва да са с маска. В Трентино магазините остават затворени, но се подновяват производствените дейности на открито и строителните дейности. В тези сектори на работните места ще трябва да има маски и ще трябва да се спазва минимална дистанция.

В Сардиния книжарниците и магазините за детски дрехи ще останат затворени до 26 април.

Новините от днес и със задна дата