петък, 24 април 2020 г.

Нова заповед от Ананиев: Носенето на маска е задължително до 13 май

До 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.). Това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности - по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, уточняват от Министерство на здравеопазването.

Със заповедта можете да се запознаете тук

Глобата за неносене на маска е в размер на 300 лева.

Новините от днес и със задна дата