вторник, 14 април 2020 г.

Безпрецедентна глоба от 100 000 лв. за търговските вериги, ако нямат българска стока

КЗК с внезапна проверка на големи вериги магазини, заподозрени в ...
Депутатите одобриха постановлението на Министерски съвет, което задължава търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Искането на властта бе прието чрез промени в Закона за търговския регистър, които променят Закона за извънредното положение.

Депутатите приеха предложението на ВМРО да няма надценка повече от 25% на българските стоки и безпрецедентна глоба от 100 000 лв. при трето нарушение на постановлението от страна на търговските вериги.

Бе решено също, по предложение на БСП, българските стоки в магазините да имат квоти.

За първи път в историята на този парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да се приеме предложение на премиера Бойко Борисов за подпомагане на социално слаби с неупотребената реколта.

Дебатът върху промените в закона започна с предложението на ВМРО. Александър Сабанов поиска към предложението на МС да се добави не само да се продават български храни, а към това да бъде уточнено, че българските храни трябва да са произведени от български суровини. Бе предложено още да се въведе и рекордна глоба при трето нарушение на търговските вериги, ако не спазват закона, санкция в размер на 100 000 лв. Изключение е в законите да се предлагат санкции за трето нарушение, по принцип глобите са за първо и повторно и повече нарушения.

Изненадващо вчера на правна комисия по предложение на ГЕРБ бяха въведени глоби за търговските вериги - от 5000 лв. до 25 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

ВМРО предложи още веригите да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени с не повече от 25% от нетните цени на придобиването им от производител до краен потребител (с включени всички бонуси, такси и надценки).

БСП също постави изисквания под формата на квоти за българските стоки в магазините. Драгомир Стойнев обяви: "Това е дълга борба да дадем на земеделските производители да имат щандове, но вие ще се задоволите с прекалено малко. През 2013 г. постигнахме нещо такова, започнаха да се изпълняват мерките и като че ли това замря и сега искаме да се върнем постарому, само и само да не се скараме с Брюксел", коментира левият депутат.

Той обаче предложи отделни български стоки да имат минимум 50% български суровини и на тях да има определени указания, че това е така, а другото да се смята за заблуда на потребителя.

Като пример Стойнев даде - българското сирене трябва да е направено от българско мляко.

В дебата се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Кризата дава възможност за преосмисляне на големи теми, които поради партийно късогледство, партиите не са успели да решат. Но и днес управляващите предлагат конюнктурно решение на парче", каза Нинова. Тя коментира постановлението на МС, като мярка, която няма да даде очаквания резултат да се помогне активно на българските производители. Вчера от БСП са разговаряли със Съюз "Произведено в България", които съобщили, че голяма част от ограниченията за тях остават. В заключение Нинова предложи, "от името на премиера Бойко Борисов, да се изкупи нереализираната земеделска продукция и да се даде на социално слаби".

В края на дебата Красимир Ципов от ГЕРБ призова да се приеме първо една рамка и един механизъм за българските стоки чрез промяна на Закона за извънредното положение, а след това депутатските предложения да се направят в Закона за храните. "Добре е, че има относителен консенсус, затова да приложим такива временни мерки, които могат да бъдат определени като протекционистки", каза Ципов. Той обясни, че целта на помените сега е да се даде една рамка и един механизъм, който да даде възможността на българските производители да реализират своята стока в търговските обекти.

Новините от днес и със задна дата