понеделник, 2 март 2020 г.

Опасността от Covid-19 в ЕС се вдига от "умерена“ на "висока"


Нивото на опасност от разпространение на китайския коронавирус в целия Европейски съюз е повишено от "средно" на "високо". Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на днешната си пресконференция, посветена на епидемията, предаде Ройтерс.
Тя обясни, че оценката е повишена от Европейският център за превенция на заболяванията, която следи развитията около заразата и отчита, че тя вече се е разпространила в повечето от страните членки на ЕС.

"Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) обяви, че през следващите няколко седмици нивото на риска за гражданите на ЕС се повишава от умерен до висок, като се очаква повече страни да оповестят за увеличаване на случаите на заразяване. С други думи, вирусът продължава да се разпространява", каза Фон дер Лайен в Брюксел.
Европейският комисар по здравните въпроси Стела Кириакидес обяви, че в 18 от 27-е страни членки на ЕС са потвърдени 2100 случая на заразени с Covid-19. Починалите от заболяването европейци засега са 38.
Рискът от устойчиво предаване на вируса Covid-19 в ЕС през следващите седмици, оповестен на сайта на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, се базира върху няколко фактора:
- увеличен е броят на страните в Европа и света, в които са регистрирани случаи на заразяване с новия коронавирус, и са налице случаи на "изнасянето" му с последвалото му предаване в незаразени райони. Взетите досега мерки за контрол успяха единствено да забавят, но не и да спрат разпространението му.
- случаите с леки симптоми са многобройни и могат да предадат заразата. Невинаги се държи сметка за потенциала им да заразяват. Някои хора с леки симптоми на заразяване търсят лекарска помощ, като по този начин заразяват медицински работници.

- в по-рано незаразени райони са регистрирани случаи на заразяване, при които не е имало пътуване до страни или райони, в които има огнища на заразата.
В случай на по-нататъшно разпространение на заразата сегашните мерки срещу нея може вече да не са ефикасни. Ако това се случи, ще трябва да се подготвим за стратегия за смекчаване на последствията, която включва координирани усилия, за да се защити здравето на жителите на ЕС и Великобритания, като се намали бремето върху системите за здравеопазване и се защити населението, за което има риск от заразяване, препоръчва ECDC.
Междувременно европейският комисар по икономика Паоло Джентилони заяви, че Блокът е готов да си послужи с всички възможни мерки, за да ограничи въздействието на коронавируса върху европейската икономика. По думите му трябва да има "координиран фискален отговор" от страните членки на ЕС.
"Този отговор трябва да е много навременен. Не може да бъде предприет прекалено рано, нито пък прекалено късно", обясни Джентилони.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пък отбеляза, че засега нито една държава от Шенгенското пространство не е изразила намерение да възобнови граничните проверки заради разпространението на вируса.
Няма регистриран случай на Covid-19 у нас
До момента няма регистрирана положителна проба за коронавирус у нас,  съобщиха от Националния оперативен щаб. 30 проби са изследвани на пациенти от ВМА. Те са отрицателни. 39 - днес са изследвани в Националната референтна лаборатория, 30 са отрицателни, за 9 все още резултатите се обработват.

Националният щаб междувременно препоръча да бъдат отменени тържествата за националния празник на връх Шипка в утрешния ден. От местната управа съобщиха, че ще отменят официалния ритуал, но достъпът на гражданите, които искат да оставят цветя на паметника, ще бъде свободен. Остава в сила временното ограничение на движението в района, което се въвежда в утрешния ден.

Новините от днес и със задна дата