петък, 27 март 2020 г.

В Бургас, трима нови заразени, мерките остават строги, помагат все повече дарители

 

За последното денонощие в Бургас са потвърдени още три случая с носители на коронавирус. 920 души са под карантина на територията на общината, 2026 на територията на областта.
Удължава се до 12 април срокът за безплатно паркиране в синята зона на град Бургас, съобщи днес кметът Николов.
Направена е допълнителна поръчка за голям брой шлемове, които ще бъдат доставени на УМБАЛ, МВР и останалите здравни заведения в общината. На следваща доставка ще бъдат включени и здравните заведения в областта.

Приет е нов специален ред за изхвърляне на замърсеното бельо от отделението, където в момента се лекуват заразените с коронавирус. Целта е по-високата безопасност. По нов ред се дезинфектират и помещенията там.
След разговор с тях, строителните фирми, които имат служебни отношения с Община Бургас, поеха ангажимент във връзка със ситуацията да осигурят нови работни места, с цел да поемат една част от хората, които в момента са безработни. Засега са заявени 70 свободни места.
Продължава цикличното зареждане на Бургас със защитни маски. От два дни местна фирма шие защитно облекло. Приоритетно първите количества са запазени за УМБАЛ, спешната помощ и останалите здравни заведения.
На всяко заседание на общинския оперативен щаб се канят по един или двама представители на лекарската гилдия. Вчера участва началникът на Реанимацията в УМБАЛ д-р Григоров. Днес към заседанието на щаба се присъединиха началникът на Спешно отделение д-р Здравка Инджова и ръководителят на "Бургасмед" д-р Томов.
От тази вечер се мести КПП-то при кв. "Крайморие" след неговите граници, така че жителите му да не попадат в обхвата. Отваря се ново, за да бъде подсигурен подходът откъм с. Маринка.
2200 са раздадените до този момент дезинфектанти на домоуправители от жилищни сгради в Бургас. Днес те ще получат още 750. Общината има готовност да подготви 520 за утре.
Кметът Димитър Николов призова жителите на кварталите да търсят неговите наместници, за да им съдействат за получаването на флакони с дезинфектант за обработка на общите площи в многофамилни жилищни сгради.
"Отново благодаря на дарителите! Днес постъпиха 100 000 лева от Лабораторията по математична химия към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и 12 000 лева от фирма "Деплан". Благодаря на бизнеса и на всеки отделен човек в Бургас за съпричастността. Призовавам моите съграждани да спазват инструкциите на Националния щаб. Хората под карантина да не излизат от домовете си, защото това е опасно за околните!", каза кметът Димитър Николов.


Ето какво казаха останалите членове и участници в Общинския кризисен щаб днес:

Д-р Георги Паздеров, РЗИ
Към днешна дата болните с доказана CoViD-19 инфекция в областта са 10. Новооткритите случаи от вчера са трима. Както стана ясно - 3-годишно, 8-годишно дете и 22-годишна жена, която е пристигнала от Англия. Всички със съмнение за заболяване бяха изследвани за коронавирус. Само тя е положителна. Днес остават още 5 проби да се направят и тъй като те, вече освен карантинни, са и контактни, в края на карантинния период също ще бъдат повторени при тях тестовете. Тя се е самоограничила и няма нейни контактни лица. Общината продължава да зарежда със защитни средства и облекла всички лечебни заведения, без оглед на това чия собственост са. Има доставени и 10 тона спирт, които се разпределят на същия принцип. От лечебната мрежа са поискани нужните реанимационни апарати, респиратори, инжектомати, монитори, както и сонди.
Готовността, която имаме към днешна дата, е, че разполагаме с 460 легла в цялата област, плюс 40 интензивни легла за лечение на болни, които ще бъдат под апаратна вентилация. Тримата нови заразени са в дома си и състоянието им е добро. Няма неиздирени лица, контактни на заразения по-рано лекар.

Д-р Инджова, Спешно отделение:
Спешното отделение работи при взети допълнителни мерки, които да осигурят безопасността на пациентите. На входа се извършва интервю на пациентите за сваляне на евентуална епидемиологична анамнеза. Съмнителни пациенти се изолират в специално пригоден изолатор, снабден с всичко необходимо за първична диагностика. Пациенти, които нямат епидемиологична анамнеза, но имат симптоматика за остро респираторно заболяване, се преглеждат в Шокова зала, като се вземат всички мерки за безопасност. Заедно ще се опазим.

Д-р Бойко Миразчийски, УМБАЛ Бургас
В момента в Инфекциозно отделение  има 4 лежащи пациенти, тримата в много добро състояние. Предстои утре да им бъде взета първа проба,  после втора - ако не са съмнителни, ще бъдат изписани. Четвъртият пациент, лекарят от "Бургасмед", вчера бе с леко влошено състояние - леко повишена температура и бронхитни изменения. Засилена е терапията му и днес той се чувства по-добре. Всички контактни лица на доктора са издирени. Има и още двама пациенти със съмнение за коронавирус. Първите им проби са отрицателни, но имат симптоматика. Предстои и на тях да им бъдат взети нови проби. Новите случаи на коронавирус  и техните роднини са под карантина.

Старши комисар Радослав Сотиров, ОД на МВР
Към настоящия момент значително са намалели регистрираните престъпления на територията на областта, с оглед засилено полицейско присъствие и действащите КПП-та. 99 % от наличния състав на ОД на МВР е на терен. Значителен спад на престъпността се забелязва. Разпоредил съм на служителите на дирекцията да проверяват и всички търговски обекти, които са включени в забранителната заповед, считано до 12 април. В тази връзка продължава контрола  върху лицата, поставени под карантина, включително и през уикенда. И вчера имаме установени лица, които не спазват карантината си, включително и едно заведение, чийто собственик си е позволил да го отвори. Случаят е предаден на Районна прокуратура - Бургас. Молбата ми към всички жители на града и областта е да си останат у дома.

Новините от днес и със задна дата