петък, 6 март 2020 г.

МВР не се намесили в кризата на перваза, тъй като знаели, че протестиращата няма да скочи


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отхвърли критиките за реакцията на ведомството при кризисната ситуация в сградата на парламента на пл. "Княз Александър I" днес сутринта, когато една от протестиращите медицински сестри се качи на един от первазите на сградата.
Относно упреците, че МВР не е изпратило психолози, Иванов обясни, че тези специалисти се използват при работа с хора, извършили тежки престъпления.
"Никога, когато се ползват психолози, не се очаква те да свършат нашата работа, очакваме да предвидят поведението на лицата, срещу които сме изправени", обясни пред журналисти главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
"МВР не останало с впечатление в началото, че Бойка Анастасова има намерение да скочи от прозореца на парламента", каза още Иванов.
Ведомството било информирано за ситуацията снощи около 18.00 часа и на база подадената информация бил направен анализът, че не става дума нито за заложническа криза, нито за терористичен атентат. Имало наблюдение пред сградата на парламента и едва сутринта, когато напрежението ескалирало, била изпратена пожарна със специално платнище, каза Иванов. Той уточни, че парламентът е сграда с особен режим, тя се охранява от НСО и само при определени обстоятелства вътре могат да влизат въоръжени полицаи.
Присъствие на органите на МВР ще продължи да има около сградата на парламента.
Премиерът Борисов също коментира днешната ситуация в Народното събрание, при която медицинската сестра Бойка Анастасова излезе на перваза на прозореца.
"Имам два отговора в зависимост от ситуацията. Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа, тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз никога не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод събитията от тази сутрин в бившия Партиен дом. "Това е отговорът ми за тези, които ме атакуват. НСО правилно са действали - това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там - да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила", добави Борисов.

Според министър-председателя създалата се ситуация е с очевидно политически привкус.
"Вижда се кой отива при тях", отбеляза той.
Припомняме, че драма на перваза на втория етаж в сградата на бившия Партиен дом се разигра тази сутрин, след като пет протестиращи за подобряване условията на медицинските сестри се барикадираха вътре през цялата нощ.
След преговори с шефа на НСО, продължили около час и половина, в крайна сметка всичко приключи без инциденти. Малко след 7 часа жените, които се включиха в протеста на майките от инициативата "Системата ни убива" с искане за достойно заплащане, излязоха на перваза, тъй като токът бе спрян.
След това се върнаха в сградата, но една от тях - Бойка Анастасова, отново излезе на прозореца на втория етаж, като обясни, че обявява гражданско неподчинение.
До нея застана и шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който държеше якето на Анастасова и се опитваше да я убеди да влезе вътре.
Станчев обясни, че не може да остави Анастасова сама на перваза, тъй като носи отговорност за живота ѝ. Пред сградата на бившия Партиен дом пристигна екип на пожарната. Огнеборците надуха платно и го сложиха под прозореца, на чийто перваз стоеше Бойка Анастасова, за да осигурят безопасността ѝ.

Минути по-късно драмата приключи, след като физиотерапевтът реши да се върне в заседателната зала в парламента, а вътре бяха допуснати журналисти.

Новините от днес и със задна дата