петък, 6 март 2020 г.

Нови сблъсъци, водни струи и зашеметяващи гранати на гръцко-турската граница


Нови сблъсъци започнаха тази сутрин на гръцко-турската граница, където хиляди мигранти се събраха от турската страна от петък насам, след като Анкара обяви, че повече няма да пречи на бежанците да продължат пътя си към ЕС, съобщи гръцката телевизия Скай.

Според репортаж на телевизията от турска страна срещу силите на гръцките гранични власти са използвани химически средства и зашеметяващи гранати. Гръцката полиция е отговорила с водни струи. Заслужава да се отбележи, че е странно, че на мястото на инцидентите не се забелязват много мигранти, коментира Скай.
Цел на използването на химически средства от турска страна е да бъде създадена димна завеса, която да намали видимостта и да улесни преминаването на границата, което говори за организиран план от Анкара, се казва в информацията.
Вчера, по време на посещението на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу в граничната зона, по гръцко-турската граница в района на река Еврос (Марица) цареше спокойствие.

Гръцката армия е намерила перуки на брега на реката. Според очевидци те са били носени от млади мъже с цел да се създава впечатление, че сред мигрантите по границата има и много жени, за предпочитане с деца.
Отново по свидетелства от гръцките сили за сигурност турските служители поставят специални знаци на мигрантите, с които ги маркират и следят движението им. На снимка се вижда още как турски жандармеристи подготвят дрон за излитане в района на границата, с който, както се твърди, насочват употребата на димни завеси и сълзотворен газ.

Новините от днес и със задна дата