понеделник, 30 март 2020 г.

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта

 МВР показа тлъстите пачки с пари, открити при спецакцията в БАБХ ...
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.
Първите, които ще могат да кандидатстват са фирмите от секторите, които непосредствено са засегнати със заповедта на здравния министър.

В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.
С постановлението ще могат да бъдат подпомогнати и всички останали сектори със спад на приходите от продажби поне 20 процента. Ще се прави сравнение на оборотите от март тази година спрямо март 2019 г. За фирмите, създадени след март 2019 година, ще има отделен ред.
В продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, след като властта и бизнеса постигнаха споразумение по този въпрос.
Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.
Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 - 1,5 млрд. лв.
Секторите, които ще могат да се възползват от мярката са: търговия на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети), сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения , кино салони, туристическа и операторска дейност, прожектиране на филми, артистична и творческа дейност,  други дейности в областта на културата, предучилищна дейност, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние, организиране на конгреси и търговски изложения.

След разговори с работодатели в Банско, в тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност на територията на населени места, в които са въведени противоепидемични мерки, в съответствие със закона. Тези работодатели могат да кандидатстват още утре за компенсации.
Във втората част на Постановлението са включени всички останали икономически сектори, които следва да декларират спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г, спрямо март 2019 г.
За създадените компании след март 2019 има отделен ред.
Служителите, за които може да се кандидатства, трябва да имат сключено трудово правоотношение до датата на обявяване на извънредно положение.
Всичките ощетени фирми, в които работят общо 29 000 работници още утре електронно могат да подават своите документи през сайта на Агенцията по заетостта.
Секторите, които са изключени от постановлението са: Селско стопанство, Горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Сектора на държавното управление,Сектора хуманно здравеопазване и социални дейности, Сектор образование (без частните детски градини). Те могат да се финансират по други програми.
Възможни са частични мерки в някои държавни администрации, които нямат водеща роля и в момента са с ограничени функции, допълни министър Горанов.
Днес в 18.30 часа правителството отново ще се събере на извънредно заседание, за да оформи внсянето на актуализация на бюджета в рамките на 1 млрд. лева, с което да се гарантира плащането на мярката към фирмите.
От началото на извънредното положение регистрираните безработни у нас са близо 10 000.
В държания сектор няма да се съкращават служители, категоричен беше финансовият министър Владислав Горанов.

Новините от днес и със задна дата