сряда, 4 март 2020 г.

Китайски учени с много неприятна новина: Коронавирусът мутира! Има 150 варианта!


 Група китайски учени заявиха, че коронавирусът COVID-19 е мутирал в два варианта, като единият е по-опасен от другият. Това съобщи в сряда англоезичното китайско издание Global Times.
Според проведените изследвания, така нареченият вариант на вируса L-COV е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. Освен това L-COV има и много високо ниво на предаване. Другият вариант на коронавируса, наречен от тях S-COV, е по-малко опасен. Новината идва в момент, когато броят на заразените с коронавирус в световен мащаб надвиши 93 000 души, а Световната здравна организация заяви, че нивото на смъртност е 3,4%.
Междувременно здравните власти в Китай съобщиха, че планират да използват лекарството за Tocilizumab на компанията Roche Holding AG за лечение на пациенти с COVID-19, намиращи се в тежко състояние. В последната си онлайн версия на насоките за лечение на COVID-19, Китайската национална здравна комисия заяви, че лекарството Tocilizumab, произведено от швейцарската мултинационална фармацевтична компания Roche Holding и продавано под търговското наименование Actemra, може да се използва за лечение на пациентите, които показват признаци на сериозни белодробни състояния.
Независимо от това, Actemra тепърва ще бъде одобрено от Китайската национална медицинска администрация, тъй като все още няма клинични проучвания, които да доказват, че лекарството е ефективно за лечение на пациенти с коронавирус. В същото време китайските фармацевтични компании бързат да разработят свое алтернативно лекарство за лечение на коронавирус, което би трябвало да е по-евтина версия на по-комплексното биотехнологично лекарство Actemra.

В същото време от публикувана в списание „National Science Review” става ясно, че вирусът е разделен на два подвида - L и S, които се отличават със своята агресивност. Около 150 изменения е претърпял новият вид коронавирус от началото на избухването на заболяването в Китай в края на миналата година, съобщават учените. Те са анализирали 103 обществено достъпни генома на COVID-19 и са открили 149 изменения на щама, по-голямата част от които са станали през последните месеци.
Изследването показва, че подвид L се среща най-често, а S - при 30% от заразените. Вирусът от първия подвид се е срещал най-често в началото на избухването на заразата в Ухан, като честотата му е намаляла в началото на януари. Според авторите на доклада човешката намеса е оказала силно селективно въздействие върху подвида L, който е по-агресивен и се разпространява по-бързо.
В сравнение с него вирусът от подвид S, който е еволюцонно по-стар и по-слабо агресивен, вероятно се е разпространил заради не толкова сериозния натиск върху него.

Новините от днес и със задна дата