сряда, 26 февруари 2020 г.

Двама българи, върнали се от Италия, са приети във ВМА със съмнения за коронавирус


Тази нощ двама души са постъпили за наблюдение във ВМА в София заради съмнения, че са заразени с коронавирус. Те са пътували в Италия и имат грипоподобна симптоматика, съобщи на брифинг началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски, който оглавява и щаба, създаден за мерки срещу заразата.

По данни на СЗО в Италия вече има обявени 320 случая – със 100 повече от вчера. Има още един смъртен случая на 76-годишна жена, като починалите вследствие на коронавируса са вече 10, уточни той.
По повод желанията на хора, които дори нямат симптоми, да се изследват, Мутафчийски каза, че всички, които нямат признаци на болест, би трябвало да са под домашна карантина.
"Приемайки абсолютно всички за карантина, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е във всички страни – Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха“, каза още Мутафчийски.
"Откакто Италия се включи в списъка на страните, в които има разпространение на Covid-19, броят на хората, които наблюдаваме нарасна значително. Това наложи и увеличаване на персонала, който работи в граничните медицински пунктове, както на летищата у нас, така и по сухопътните ни граници”, коментира в същото време по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Той уточни, че на територията на летището в София са разположени две термокамери в двата терминала. Допълнително се оборудват и сухопътните граници.
"Призовавам гражданите към търпимост и спокойствие, защото тези проверки понякога отнемат време, има леко забавяне, но това в никакъв случай не отнема повече от 10-15 мин. Камерата е разположена така, че да обхваща всички пътници, които чакат на паспортния контрол на влизане в страната”, каза той повод оплакванията, че не всички са проверявани лично.

В случай, че някой пътник е с повишена температура, той се насочва към медицински пункт.
„Там е направен изолатор с всичко необходимо, така че да ограничим контакта му с останалите. Хората, работещи в пункта, са със защитни облекла и при тях няма опасност от заразяване. Ако се установи, че пътникът е не само с висока температура, но и с други симптоми, той остава в изолатора. Прави му се епидемиологична анкета от къде идва, с кого е контактувал и колко време е бил там, за да можем да подготвим болния за транспортиране в инфекциозна клиника. До момента сме направили 39 проби на 32 лица. Към вчерашния ден всички проби на лица, които изследвахме за коронавирус, са отрицателни. Днес се очакват допълнителни проби от три места – Хасково, Варна и Пловдив”, обясни още Кунчев.
Междувременно директорът на Александровска болница в София Костадин Ангелов публикува във Фейсбук каква точно е процедурата при съмнения и какво трябва да правим.
Моля, за да стане ясно на всички, ще го напиша максимално точно:
1. Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;
2. Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;
3. Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на РБългария;
4. Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени.(вж. т.2)
5. Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;
6. България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;
7. Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора;
8. В света има много по-опасни инфекции от тази, които светът преживя( напр. Ебола вирусът);
9. Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА;
10. Световната здравна организация (World Health Organization (WHO)) посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).
Това са:
👉 Миене често на ръцете
👉 Избягване докосването на вашата уста/нос
👉 Избягване на хора със симптоми на грип
👉 Търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
👉 Избягване консумация на сурово/живо месо
👉 Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
--------------------
Вероятността коронавирус COVID-19 да дойде в България е голяма, НО няма място за паника.
По-смъртоносен от него е сезонният грип.

Новините от днес и със задна дата