сряда, 5 февруари 2020 г.

Най-големият дворец е подарен на Италия от дядото на Симеон

 Резултат с изображение за „La reggia di Caserta“"
С 1200 стаи La reggia di Caserta е най-големият кралски дворец в целия свят. Преди век дядото на Симеон II решава да го отпише от имотите на короната, която носи, и да го прехвърли на италианската държава.

Днес той е обект от световното наследство на ЮНЕСКО, както нашия Рилски манастир, но е включена в най-престижния списък на най-ценните международни забележителности доста след него – чак през 1997 г.

Най-голямата резиденция в света е забележителна и със своя парк, изпълнен с шедьоври на английския градински стил, водни каскади и други атракции. Тя е била дом на няколко династии, като за кратък период, освен европейските владетели, които я притежават през вековете на съществуването ѝ, в нея живее и османски султан. Посещава се от над 700 000 туристи годишно.

Дворецът е италианският отговор на френския „Версай”. Не е тайна, че няколко века династиите Орлеан и Бурбон са в голямо съперничество. Едната е на френските, а другата на испанските крале до днес, които през XVIII век владее силното кралство, което е познато под името „на двете Сицилии” и различни други, но все с център Неапол, най-големият град на Ботуша.

Та във връзка със съперничеството си с Луитата във Франция, Карло Бурбонски нарежда построяването на двореца в Казерта точно преди 270 години. Идеята му е, в стила на „колегите му”, които изнасят двора от Париж във Версай, да премести властта извън Неапол и да установи двора си на чисто, защитено и прекрасно място. Мястото е харесвано от местните владетели открай време – три века по-рано е построен двореца на Акуавива.

Проектът е възложен на Луиджи Ванвители. Основният камък е поставен 2 години след нареждането на краля – на 20 януари 1752 г. През 1759 г., почти довършен, строежът се забавя, защото Карло отива в Мадрид. Архитектът Ванвители не го оставя до смъртта си през 1773 г. неговите ученици продължават делото на живота му. И го довършват, макар и в следващия век. Обединението на Италия и попадането на короната в династията Савоя от Торино превръща палата в провинциална резиденция на владетелите. Така се стига до 1919 г., когато те се отказват от нея и я дават за използване от правителството, което учредява музей и я отваря за посещения.

Може би най-оригиналната и най-впечатляваща част от неповторимия дворец е неговият специален театър, който е фантастично творение на италианския класицизъм, въпреки че не присъства в първоначалния проект и е добавен в комплекса три години след старта на строителството./trip.dir.bg

Новините от днес и със задна дата