петък, 28 февруари 2020 г.

Националният щаб: Няма положителен резултат за коронавирус в България


Няма положителен резултат за зараза с коронавирус при българите, чиито проби са изследвани през изминалото денонощие. Това съобщи началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред Веонномедицинската академия.

"Вчера в двете лаборатории и ВМА са изследвани 19 проби - всичките са отрицателни. Други 21 проби, които са изследвани в Националната лаборатория, също отрицателни, обобщи той.
По три проби ще си разменят за допълнителни изследвания лабораториите. Това се прави по европейска практика за междулабораторен контрол.
От щаба увериха, че има ежедневен мониторинг за това, какви са китовете, които се използват в ЕС за изследванията. Китовете у нас не са съпоставими, а напълно еднакви с тези, които се използват в другите европейски страни, подчерта Мутафчийски.
Продължават изследванията на всички проби от пациенти в страната.
"Ако има положителни проби, ще бъдете уведомени веднага", увериха от щаба.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на отделни места в страната е възможно да има втора грипна вълна и значително повишение на заболелите. Само на някои места може да се наложи затваряне на училищата отново.
Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Кацаров подчерта, че има дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

"Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец", коментира Кацаров.
"До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания", добави експертът.

Работеща ли е създадената организация
Очевидно няма организация за изследване на хората, посочи Стойчо Кацаров.
По неговото мнение "няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ - как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване".
Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция, категоричен е Кацаров.
"Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване", изтъкна Кацаров.
Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника, смята той.

Колко страшен е вирусът...
"Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги - там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения."
...и как ще бъдат лекувани болните
"Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ като се разболеят.
Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция - по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството - само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората.
Има дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Новините от днес и със задна дата