събота, 1 февруари 2020 г.

Самолетът с евакуирани германци от Ухан кацна във Франкфурт, на борда му има българин

Резултат с изображение за „кацане на самолет с евакуирани германци от Ухан“"
Самолет на германските военновъздушни сили, превозващ евакуирани от китайския град Ухан чуженци заради епидемията от новия коронавирус, кацна на летището във Франкфурт, съобщи Франс прес.

Преди няколко часа пилотът му бе изправен пред изпитание, след като Москва отказа междинно кацане. Наложило се машината да презареди в Хелзинки.
Според местни медии, Русия уведомила за решението си германската страна още когато самолетът се намирал в Ухан. Първоначално било предвидено самолетът да презареди в руската столица.
На борда му има и един българин, стана ясно от публикаците в международните медии.
Пътниците, 102 германци и 26 граждани на други страни, ще бъдат прегледани в спортна зала на летището, пригодена за случая. Тези, които не представляват никаква опасност, ще бъдат превозени с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм в провинция Райнланд-Пфалц, където ще останат под карантина две седмици.

"Имахме разрешение за прелитане (над руска територия), бяха ни дали и разрешение за кацане, но ситуацията получи други развитие", заяви по-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.
Според Крамп-Каренбауер руската страна обяснила невъзможността за кацане на самолета с "недостатъчната пропускателна способност на летището в Москва".
"Ще обсъдим подробно този въпрос следваща седмица с външното министерство на Германия", добави министърът.
По данни на в. "Билд" на борда на самолета А310 имало 144 пътници - 108 германци, 34 китайци и по един от България и САЩ.

Новините от днес и със задна дата