сряда, 12 февруари 2020 г.

Българин задържан в САЩ за мащабна схема - продавал в интернет крадени от наркомани стоки


Българин е арестуван в щата Западна Вирджиния по обвинения, че е ръководил схема за кражби на стоки от магазини, които после продавал в интернет. Той използвал хора, зависими от наркотици, на които плащал центове за всеки долар откраднати вещи, се казва в съобщение на прокуратурата, цитирано от българския сайт в САЩ BG-voice.

"Тази мрежа от крадци е била масивна по своя размер и сега вече не работи", обяви на пресконференция прокурорът Майк Стюарт.
Според него на върха на тази мрежа е бил българинът Неделчо Владимиров. В организираната от него мащабна схема били замесени още 15-20 души - наркомани. Те крадяли стоки от различни магазини като CVS, Target и Kroger. Владимиров им плащал между 10 и 40% от стойността на откраднатото, а после го продавал в eBay, Facebook, Market Place и други сайтове.
"Почти 4000 стоки, на стойност над 400 000 долара, са били откраднати от магазини за последните 2 години", каза още прокурорът.
Сигналът властите получили от отделите за сигурност на търговските вериги и eBay. Когато полицаи арестували Неделчев, открили над 3600 стоки, които той продавал в интернет. А печалбите били огромни.
"Смятаме, че Владимиров е получил над 200 000 долара само за година от неговите продажби в eBay", уточни Стюарт.

Българинът слагал по-ниски цени на стоките в интернет, за да ги продаде по-бързо. Но жертви били не само магазините, а и хората, които въвлякъл в схемата си.
"Много от хората са зависими от наркотици. Те използвали парите, които Владимиров им давал, за да поддържат зависимостта си към наркотиците. Това е трагедия", подчерта прокурорът, имайки предвид, че Западна Вирджиния е щатът с най-много смъртни случаи от злоупотреба с наркотици.
Той призова още хората да не купуват твърде евтини неща от интернет.
"Ако нещо е твърде евтино, то вероятно е крадено. Ако го купите, то вие подхранвате крадците, пазара на наркотици, а и цените на всички стоки се вдигат за вас, защото бизнесите губят пари от това", обясни Стюарт.
Обвиненията срещу Владимиров засега са за пране за пари. Разследването продължава.

Новините от днес и със задна дата