сряда, 26 февруари 2020 г.

Всички проби, изследвани на 26 февруари за новия вирус, са отрицателни


Всички проби, изследвани днес за коронавирус COVID-19, са отрицателни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани девет проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни.
Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.
В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.
Междувременно мъж на 32 години от Велинград, пристигнал от Италия, е транспортиран до МБАЛ - Пазарджик днес след обяд, за да му бъде направена консултация в държавната болница за евентуална вероятност за зараза от коронавирус. Това съобщи директорът на РЗИ - Пазарджик д-р Фани Петрова на провелото се днес извънредно заседание на Областния щаб за борба с коронавирус, свикано от областният управител, предаде БТА.

Мъжът се почувствал неразположен и вдигнал температура след като се прибрал от Италия. Обърнал се към личния си лекар, но не се повлиял от назначеното му лечение, в резултат на което днес сутринта на тел. 112 е подаден сигнал. Незабавно са предприети мерки за довеждането му в МБАЛ - Пазарджик с линейка и след прегледа тук ще стане ясно как ще се проведе хоспитализацията и лечението му.
На заседанието е съобщено още, че от осем дни се наблюдава студентка от Пазарджик в Китай, но до момента няма признаци на заболяването.
Под доброволна карантина са петима ученици и двама учители от СОУ "Димитър Гачев" в Пазарджик, които се върнали от Италия във вторник след еднодневен престой. До момента няма влошаване на здравословното им състояние.
По думите на участниците в Областния щаб няма основание за паника, но е необходимо хората да бъдат отговорни към собственото си здраве и здравето на околните. На страницата на РЗИ - Пазарджик са публикувани всички мерки, които трябва да предприемат болници, лекари, пътувалите зад граница и всички граждани.

В болницата в Габрово пък е приет италиански гражданин с висока температура и хрема. Мъжът е собственик на шивашка фирма в града и се е прибрал Габрово в понеделник от Италия. Той не живее в наблюдаваните за коронавирус области, но превантивно е настанен за наблюдение.
Състоянието му не е тежко, потвърди за NOVA управителят на лечебното заведение д-р Минко Михов. Направени са му тестове за COVID-19. Резултатите ще излязат след два дни.

Новините от днес и със задна дата