сряда, 29 януари 2020 г.

Бургаско кино на червения килим във Франция: Филмът „Преливане“ бе представен на престижния фестивал „Tous courts” в Екс ан Прованс


Късометражният филм "Преливане", създаден от бургаски гимназисти чрез платформата Burgas film lab, бе представен на един от най-престижните фестивали за късометражно кино във Франция - "Tous courts" в Екс ан Прованс.

На 38-мото издание на фестивала, в една от съпътстващите програми, благодарение на Burgas film fest и селекционера Веселин Геренов, вниманието на публиката се фокусира върху българското и черноморското кино.
Филмът "Преливане" бе посрещнат в зала "L'institut de l'image" в Екс ан Прованс - любимото средище на студенти по кино и любители на изкуството. Кадрите и визуалният разказ на "Преливане" бяха приети положително от зрителите, а това, че филмът е реализиран основно от гимназисти, направи добро впечатление. На събитието присъства част от екипа и организаторите: Мария Дачева (изп. продуцент и ментор) и Александрина Петрова, (асистент режисьор), които след прожекцията проведоха среща с български студенти и част от българската общност в Екс ан Прованс.
Българската селекция на фестивала "Tous Court" съдържаше основно филми, преминали през програмата на Международен филмов фестивал Бургас, катo се акцентира върху представянето на млади автори и филми от последните няколко години, каквато е и политиката на бургаския фестивал.
"Вглеждането в морето и жаждата за кино вероятно могат да отворят нови хоризонти и да родят една нова вълна, тръгваща именно от Бургас", коментират създателите на кино проекта.

"Преливане" бе създаден по идея на Батаки студио, Бургас филм фестивал, "Булеварт" - мрежа на сетивата и Rotonda café-bistro.
Бургас филм фест се организира в партньорство с Община Бургас. Тази година от 18 до 25 юли ще се проведе петото издание на фестивала.

Новините от днес и със задна дата