понеделник, 20 януари 2020 г.

Установиха автентичността на спорeн автопортрет на Ван Гог


След продължили години съмнения относно автентичността на необичаен автопортрет на Винсент Ван Гог, експертите установиха, че той е автентичен, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция.

Експертът Луис ван Тилборг от музея "Ван Гог" разсея съмненията, заявявайки, че картината с маслени бои е нарисувана в края на лятото през 1889 г., когато Ван Гог бил в приюта Сан Реми в Южна Франция.
Свързани с картината въпроси възникнаха през 70-те години на миналия век. Използването на шпакла, за да се загладят нанесените с четка пластове боя върху лицето, и на смятаните за необичайни цветове в творбата бе довело до спекулации за автентичността ѝ. Картината е била купена през 1910 г. като автентична творба на Ван Гог от Норвежкия национален музей. Той поискал от музея "Ван Гог" да я анализира през 2014 г. "Успокояващо е, че е автентична", заяви Май Брит Гуленг от Норвежкия национален музей.
Ван Тилборг отбеляза, че използването на негрундирано платно и зелен цвят всъщност е характерно за периода от творчеството на Ван Гог в Сен Реми през 1889 г. Нехарактерното е използването на шпакла. "Той е рисувал и внезапно е решил да я използва, за да заглади пластовете - каза Ван Тилборг. - Склонни сме да смятаме, че го е направил по време на период на психоза."
Ван Тилборг поясни, че Ван Гог се е осланял на рисуването, за да представи психичните си проблеми и да му помогне да се възстанови./ Източник:impressio.dir.bg

Новините от днес и със задна дата