сряда, 22 януари 2020 г.

Обсъждат отлагане старта на изплащането на вторите пенсии


Да се отложи стартът на изплащането на вторите пенсии, обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.


Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в парламента, пише Труд бг.
Такава идея е предложена от синдикатите, уточни тя на въпрос на „Труд”. Дали това ще бъде приета, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система, обясни министърката.

Припомняме, че през 2021 година трябва да започне изплащането на първите групи, които ще получават освен пенсия от НОИ и втора – от частните пенсионни фондове. Първите с втора пенсия са ощетени от държавата
Анализи показаха, че тези хора ще бъдат ощетени, защото нямат достатъчно натрупани средства в индивидуалните си партиди.
Тези хора ще бъдат най-потърпевши от сега предложената методика, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди. Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г, заради по-големите натрупвания.
Няма да има 9-часова работна седмица, успокои още министър Сачева. Дава се възможност извънредният труд да се увеличи до 300 часа, но само ако това е прието при сключване на колективното договаряне, допълни тя.


Новините от днес и със задна дата