четвъртък, 23 януари 2020 г.

Истинските истории на пътниците на „Титаник“, които малко хора знаят


В едноименния филм Джеймс Камерън показа на публиката силата на любовта между Роуз Дюит Букатер и Джак Доусън. Интересното е, че подобни истории е имало много, в някои случаи те са били още по-вълнуващи, съобщават световните издания.
На борда на "Титаник" е имало много представители от висшето общество. Билетът за първа класа струвал 60 хиляди долара, а за най-ниската третата - 650 долара. По време на корабокрушението класовото неравенство било особено забележимо: лодките за обикновените хора били в недостиг. Първият пътник, който се качил на лодка, бил Брус Исмей, шеф на компанията White Star Line, която била собственик на кораба. Мъжът набързо се качил в спасителния съд, като само още 12 души успели да се качат на него, вместо предписаните 40. Съдът обвинил бизнесмена в нарушаване на правилата (не пуснал жените и децата), но по-късно го оправдал. Също така си струва да се отбележи, че именно Брус Исмей е наредил да се увеличи скоростта на кораба преди сблъсъка, което се оказало явна грешка.

Имало е, разбира се и любовни истории. Робърт Елизабет Майони (тя бе показана във филма) започва афера с корабен стюард. По време на катастрофата той подарява на момичето спасителната си жилетка и я поставя в лодка. Той подарил на Елизабет също така и бяла звезда, за да не го забрави. За съжаление, само момичето оцеляло.

В деня на инцидента умират Исидор Щраус и съпругата му Ида, които били заедно от 40 години. Когато мъжът отстъпил мястото си в лодката на жени и деца, съпругата му решила да не оставя сам възлюбения си. По време на потъването на „Титаник“ двойката седяла заедно, държейки се за ръце.


При катастрофата били спасени две деца, които бащата сложил в лодката, а самият той останал на потъващия морски съд. Пресата публикувала обяви за двете френскоговорящи деца, за да им помогне бързо да намерят родителите си. Отчаяната майка видяла едно от съобщенията и децата не останали сираци.

На кораба имало пътници, които предчувствали бедата. Младият мъж Алекс Макензи чул нечий предупреждаващ глас и затова решил да се върне у дома. Едно момиче изпаднало в паника, скрило се в ъгъл и плътно държало кутия - талисман. Някой извадил от ръцете ѝ кутията и я хвърлил в лодка, а момичето, което я последвало, било спасено. /БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата