Като дойде януари (в моя случай с малко закъснение - почти февруари) аз, както може би и много от вас, всячески се опитвам да продължа да избягвам мисълта за това колко много и вредни храни тялото ми е преработило през декември. А, и както знаем, мисленето в такива ситуации обикновено не помага, трябва веднага да се захванем с действие.
Но, какво точно да е то? Досега сякаш това беше просто и ясно - диета. Разнообразието от предложения как да умрем от глад е твърде голямо, за да се впускам в детайли. И тук идва редът на нещо ново, което за сега изглежда, че бавно, но сигурно е на път да преобърне цялата уелнес индустрия - интуитивното хранене.

Какво, за Бога, е това?Основното, което трябва да кажем за интуитивното хранене е, че то не е диета. Да се храним интуитивно на практика означава да сме в мир със себе си, докато ядем: когато сме гладни - хапваме, каквото ни душа иска, но когато се почувстваме сити - спираме. Тънкият момент тук е самонаблюдението и съзнаването какво означава да си сит. Очевидно е, че този тип хранене не е режим, нито временна програма за отслабване, но наскоро в New York Times публикуваха научни доказателства, че интуитивното хранене влияе позитивно на концентрацията и самочувствието, а съзнателното такова ни кара да сме в по-силна връзка със себе си и помага на тези, които се борят с хранителни разстройства.
Но аз искам да отслабна!Въпреки че при този вид хранене не броим калории и няма забранени храни, психологическата нагласа е много важна и именно тя помага да сме наясно колко точно ядем и кога идва моментът, в който трябва да спрем. Фокусът е върху това как наистина ни кара да се чувстваме определен вид храна. За да стигнете до вашия отговор е нужно да се храните - и най-вече дъвчете - бавно, да се наслаждавате на всяка хапка и не на последно място, да оставяте вилицата си да почива върху ръба на чинията на всеки две до три минути. Това ще ви позволи да се самонаблюдавате и да не преяждате. Идеята на интуитивното хранене е да имате контрол, докато сте на масата.
Според проф. Лиса Сасън, учен от нюйоркския университет, колкото по-малко асоциираме храненето с моментното си емоционално състояние, толкова по-бързо придобиваме контрол върху хранителните си навици, което неимоверно ще доведе до отслабване. Знам, че звучи сложно, но всъщност далеч не е. Единственото, което трябва да имате е търпение. Ако ви е станало интересно и смятате, че е дошло време да промените живота си дългосрочно, а не само за месец, два или пет, интуитивното хранене може да ви стане приятел за цял живот.
Ето как да стартирате:
Откажате се от диетите. Постарайте се да разберете възможно най-много за това защо временните хранителни режими не носят трайни резултати и се опитайте психически да се настроите, че с интуитивното хранене полагате основата на нещо, което ще ви направи по-здрави, по-съзнателни и в крайна сметка - по-добре изглеждащи напред във времето.
Обичайте себе си и разбирайте глада си. За разлика от диетите, интуитивното хранене прокламира хапването на нещо малко всеки път, когато почувствате глад. Към това регулярно похапване според вътрешната ни потребност, специалистите добавят и едно познато златно правило, присъстващо в повечето диети - когато си помислите, че сте гладни, изпийте чаша вода. Често се оказва, че гладът е всъщност добре маскирана от емоция жажда.

Носете си храна и се постарайте тя да бъде разнообразна. Защо ни е това? Доказано е, че ако хапваме, когато сме леко гладни и не чакаме момента, в който вече сме освирепели - се храним по-малко и по-здравословно. Ако оставите тялото си без "гориво" цял ден, вероятността да погълнете всичко, което видите пред очите си в края на деня, е голяма. Затова се постарайте да имате храна в офиса и не чакайте на всяка цена удобния момент да излезете на обяд, защото всички знаем - има дни, в които този момент просто не идва. Ключовите думи тук са разнообразие, честота и самодисциплина.
Ако все пак забележите, че използвате интуитивното хранене като извинение да се тъпчете с пица, пържени картофи и шоколад по цял ден, не правите това, за което тази т.нар психологическа програма за физически комфорт е създадена. А именно - да ни помага не само да мислим за храната, но и да ѝ наслаждаваме; да сме наясно с подводните камъни на собствените си нагласи по отношения на това кога и какво ядем, и в крайна сметка да сме едни по-щастливи, сити и здрави хора.
P.S. Интуитивното хранене се комбинира много добре с медитацията и всякакви други духовни практики. Те ще ви помогнат по-бързо да адаптирате не само тялото, но и ума си към по-правилен и здравословен начин на живот./life.dir.bg