четвъртък, 9 януари 2020 г.

Елена Поптодорва: Аз пренесох документите, свързващи Солеймани с атентата в Сарафово


Смятам че е съвсем дължимо и навременно да се свика този Консултативен съвет за национална сигурност. Това заяви пред Нова телевизия бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по повод свикания от президента съвет днес.
„Преки заплахи според мен няма. Това не е само мое мнение, то стъпва и на общи оценки“, каза Поптодорова относно напрежението в Близкия Изток. Тя разкри, че лично е участвала в доказването на съпричастността на убития генерал Касем Сюлеймани към атентата на летище „Сарафово“. „Аз пренесох физическите доказателства за съпричастие и оттам тръгна включването на „Хизбула“ в списъка (с терористични организации) на ЕС“, заяви Поптодорова.

„От Канада през Америка до тук“, добави тя. „Реалността е, че в момента Европа не може да осигури собствената си защита“, смята дипломатът. По отношение на иранския генерал Сюлеймани тя заяви: „Без съмнение това един блестящ тактик и стратег, командващ реално повече от една държави, включително и Сирия“. „В Ирак вървят протести от 3 месеца насам, които казват „Иран вън“. Това вече се измести“, анализира Поптодорова. Бившият външен министър Ивайло Калфин също отбеляза, че през последните 10 години напрежението в региона се увеличава. „През последната година започна да се изчиства напрежението между САЩ и Иран“, посочи той.

„Тук се поставя въпросът какво е съучастието на Европа и НАТО“, каза Калфин. „За мен все повече стои въпросът за разделението между американската и европейската част от НАТО. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съюзниците в НАТО“, изтъкна той. Според него, безспорно САЩ биха спечелили от увеличаването на тази конфронтация. „Все пак си мисля, че има здрав разум и никой няма интерес от влизане в пряка война“, допълни той.

„Не мисля, че САЩ имат някакъв интерес да си играят с огъня“, смята Калфин. По думите му, подкрепата на България за решението на Вашингтон да ликвидира Сюлеймани не може да бъде обвързана с падането на визите за САЩ. „Това са съвсем различни неща. Просто са несравними двете действия. Увеличаването на напрежението в би създава дългосрочни заплахи“, смята бившият външен министър.

Новините от днес и със задна дата