събота, 4 януари 2020 г.

Европа не помагала достатъчно за ликвидирането на Солеймани


Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че в случая с операцията срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак европейските държави не са помогнали толкова, колкото според него би трябвало, предаде Франс прес.

Във вчерашно интервю за телевизия "Фокс нюз" Помпейо заяви, че е разговарял с лидери от цял свят във връзка с атаката срещу Солеймани.
"Разговарях с нашите партньори в региона, за да им обясня какво сме предприели, защо го правим и за да ги помоля за помощта им. Всичките бяха фантастични. Разговорите ми с партньорите ни на други места не бяха толкова хубави". Честно казано, европейците не помогнаха толкова, колкото бих очаквал, изтъкна американският държавен секретар.
Според него "британците, французите, германците трябва да разберат, че това, което ние направихме, спаси живота на хора в Европа. Това беше нещо хубаво за целия свят" и призоваваме всички страни по света да подкрепят действията на САЩ по отношение на Иран, заяви Помпейо.
Помпейо преувеличи с публикацията си в Туитър, че иракчани се радват за смъртта на Касем Солеймани, написа в материал от вчера американският вестник "Ню Йорк таймс".
Вестникът е проверил автентичността на видеоклип, публикуван от държавния секретар в Туитър. "Иракчаните танцуват по улиците в подкрепа на свободата, благодарни за това, че Солеймани вече не е сред живите", написа Помпейо в публикацията си.
"Ню Йорк таймс" разговаря с очевидци и стигна до извода, че видеоклипът, дълъг само 22 секунди, е автентичен, но твърденията на Помпейо са преувеличени. Всъщност никой от заснетите хора не танцува, всички те тичат. Групата е малобройна. Само един човек се радва за убийството на Солеймани, а останалите скандират, че гибелта му е отмъщение за смъртта на иракчаните, протестиращи срещу присъствието на Иран на иракска територия.

Новините от днес и със задна дата