четвъртък, 23 януари 2020 г.

В Китай успяха да спасят с нов метод един от заразените със смъртоносния коронавирус


Китайските медици са разработили успешен метод за лечение на пневмонията от нов тип, предизвикана от коронавируса 2019-nCoV по метода на екстракорпоралната оксигенация, предаде ТАСС.


Агенцията цитира съобщение на информационния портал "Сина". Методът представлява извънтелесно насищане на кръвта с кислород. Той успешно е бил изпробван в град Ухан, в провинция Хубай, откъдето тръгна заразата. Благодарение на новия метод медиците са успели да спасят живота на 53-годишен мъж, който се е намирал в критично състояние. Понастоящем медицинските му показатели са стабилизирани и здравословното му състояние продължава да се подобрява. В скоро време на пациента може да му бъде вдигната карантината.
Още сме далече от ваксина срещу новопоявилия се от Китай коронавирус, поне още една година ще е нужна за разработването ѝ коментира междувременно пред БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
"Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема", каза още д-р Кунчев и подчерта, че по-ефективна мярка би било въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите.
В засегнатите райони на Китай вече започнаха да мерят темпаратурата на всички пристигащи на летищата.
А Северна Корея направо затвори границите си за туристи.
* Заради новия вирус: Запечатват 10-милионния град Ухан

Новините от днес и със задна дата