Европа отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц. Там ще присъстват близо 30 държавни глави и монарси, както и оцелели в лагера.

Днес са останали живи едва около 200 оцелели. Много от тях вече пристигнаха за честванията в бившия лагер, който днес е превърнат в музей и е обявен за част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.
Музеят Аушвиц е идентифицирал над 60% от затворниците в бившия нацистки лагер
Заради политическото напрежение между Варшава и Москва на церемониите не са поканени войни ветерани от Червената армия, която освобождава лагера. Русия ще бъде представена скромно само от посланика си в Полша.
Украинският президент Володомир Зеленски снощи отдаде почит на оцелели от Холокоста, като им заяви в навечерието на 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагер "Аушвиц", че те са пример за човечеството, предаде Асошиейтед прес.
Зеленски изтъкна значението на опазването на хуманитарните ценности и свободата от омразата, заплашваща цивилизацията, в кратка реч на вечеря в полския град Краков, организирана от Световния еврейски конгрес. На събитието присъстваха бивши концлагеристи и техните семейства.
"Вие сте силни и невероятно смели. Затова сте пример, който ние трябва да следваме", каза украинският държавен глава. "Холокостът е наричан тъмния период в човешката история, а вие сте слънчевите лъчи, пробили мрака", добави Зеленски.
По думите на украинския президент с омразата трябва да бъде свършено един път завинаги. "Тя трябва да бъде изкоренена. Ние трябва да се отървем от омразата, защото тя е най-голяма сила, която погубва нашата цивилизация", посочи той.
Пресслужбата на украинския президент съобщи, че в изказването си той призовал световните лидери да не допускат прояви на антисемитизма, ксенофобията и расизма, предаде ТАСС.

На възпоменателна церемония в берлинския Мемориал за убитите евреи в Европа вчера бяха запалени 75 свещи. Акцията беше организирана от сдружението за създаване на Мемориал за унищожените евреи от Европа.
"Всеки ден, но най-вече в Деня в памет на жертвите на Холокоста, ние трябва да покажем своите лица, да се изправим заедно, за да може често повтаряните думи "Никога вече" да не останат куха фраза", заяви председателката на сдружението Леа Рос.
В памет на жертвите на Холокоста снощи в Берлинската катедрала беше отслужена литургия и бяха изнесени концерти, включително "Реквием за Аушвиц".
Вчера в Берлинската държавна опера бе изнесен паметен концерт, на който присъства канцлерът Ангела Меркел и полският премиер Матеуш Моравецки.
Папа Франциск призова вчера 1,3-те милиарда католици по света да спрат днес за момент за молитва и размисъл по случай 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц, предаде Ройтерс.
"Безразличието е недопустимо пред тази огромна трагедия, това зверство, и паметта е дълг. Утре, всички сме приканени да спрем за момент на молитва и размисъл, всеки от нас трябва да каже в сърцето си: никога повече, никога повече", обърна се папата към десетките хиляди поклонници, събрали се за неделната молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана.
Над 1 милион човека, повечето от които евреи, намират смъртта си през Втората световна война в нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау, който е превзет от Съветската армия на 27 януари 1945 г. Общо около 6 милиона евреи са убити по време на Холокоста.