От 1 април ще стане възможно да се кандидатства за допълнителни финансови пакети за хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи вчера на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресслужбата на Министерството на труда и социалната политика.

Оттогава на интернет страницата на Агенцията по заетостта ще е достъпна платформата EURES, която ще бъде създадена по проекта "Национална EURES мрежа" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Платформата ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.
Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лева. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.
Какво ще включва подкрепата
  • предоставяне на средства за покриване на наем за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище;
  • ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда;
  • ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация;
  • в случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.
"За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София", подчерта заместник-министър Русинова.
Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10 процента от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 година, вече са започнали работа в България. Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.
"Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех", заяви посланик Сираков.
Повече от 140 българи и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България, се включиха в кариерния форум, проведен в австрийската столица на 21 януари, отбелязват от Министерството на труда и социалната политика и посочи някои от имената на дружества: "Катро България", EVN, Liebherr, "Монди Стамболийски", "Райфайзен банк".
До края на 2020 г. МТСП планира кариерни форуми в Лондон (7 март), Кьолн (25 април), Мюнхен/Берлин (16 май) и отново Виена (17 октомври).
През 2019 г. министерството организира изложения в Австрия, Великобритания, Германия и Нидерландия. На всеки форум между 20 и 35 водещи компании от всички сфери на икономиката представиха възможности за работа в България. Проведените сред участниците във всички форуми анкети са показали, че значителна част от присъстващите младежи се чувстват мотивирани да започнат или продължат професионалния си път у нас и са открили интересни фирми/позиции за бъдещото си кариерно развитие, съобщи на 14 януари МТСП.