неделя, 17 ноември 2019 г.

Храните, които убиват апетита

Всеки знае, че когато искаме да отслабнем, се стремим да ядем по-малко. Но ако имаме голям апетит, усилията, които ни струва да се храним по-малко, са огромни. За да не се притесняваме, най-добре е да изберем целенасочено храни, които могат да се имплементират в диетата.

За да разберем значението на тези храни, е важно да знаем каква е ролята на кръвната захар за апетита. Въглехидратите на някои храни, преди всичко на тези, които съдържат захар или бяло брашно, попадат бързо в кръвта. Те се разграждат за кратко време и повишават кръвната захар.  Те носят енергия, но не доставят други хранителни вещества на организма. Глюкозата в кръвта се използва бързо, кръвната захар спада бързо и чувството за глад се завръща. Затова е важно да приемаме храни, които поддържат стойностите на кръвна захар постоянни.

Даниела Горчева: При комунизма нищо не беше доброволно

Независимостта се губи лесно, но много трудно и мъчително се отвоюва обратно. Пред опасността да загубим свободата си, трябва да сме обединени, а не разединени. В години на изпитания, не друго, а патриотизмът обединява хората и този патриотизъм трябва да се възпитава. Това са уроци, които трябва да научим, казва в интервю пред Dir.bg Даниела Горчева - издател и редактор на българското списание "Диалог" в Холандия.

Повод за срещата ни с Даниела Горчева е денят, в който се провежда историческият пленум на ЦК на БКП, на който от партийната трибуна Петър Младенов обявява, че Тодор Живков се оттегля от поста генерален секретар на партията и отива на "заслужен отдих".

Жена ослепя след ботокс от козметичка в София / ВИДЕО

В страната ни, въпреки желанието на лекарите, все още не е утвърдено със закон филъри и ботокс да се поставят само от медицински лица.

Каква е цената на живота? И колко струва красотата? Цената ли е водеща при взимането на решение за това къде и при кого да се подложиш на козметична процедура? Отговорите на всички тези въпроси търси Тина Ивайлова в „Разследване” в „Неделята на NOVA”. Оказва се, че има козметици, които слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование. Макар законът да не им забранява да предлагат такива услуги, въпросът е дали това е етично, когато може да навреди на здравето на клиентите. Светила в естетичната медицина са категорични, че това е недопустимо и крие сериозни рискове.

Без емоция, само чиста статистика: При Живков ли беше по-добре или сега?

Само 22 на сто от българите смятат, че твърдението "При Живков беше по-добре" не е вярно. Така поне излиза от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“, резултатите от което научихме тази седмица, пише "Дойче веле". Въпросното допитване тества отношението на българите към клишетата, загнездили се в колективното съзнание след 1989 година. От изследването научихме и това: 45 на сто от анкетираните българи смятат, че по време на дългогодишното управление на Тодор Живков в България се е живеело по-добре, а 33% казват, че нямат мнение по този въпрос. И още: 54% смятат, че демокрацията ни е отнела много. За целите на този текст нека да създадем един средностатистически хомункулус и да му вдъхнем живот с данните на Националния статистически институт и на Световната банка. Ще го наречем Стати.

Новините от днес и със задна дата