сряда, 11 декември 2019 г.

"Тайм" обяви Грета Тунберг за "Личност на годината"

 
Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг бе обявена за "Личност на 2019 година" от сп. "Тайм", съобщи американската публикация, която сложи на корицата си снимка на Тунберг, придружена от надписа "Властта на младостта", предаде Франс прес.

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Смята се, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно.
Шестнайсетгодишната Грета Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони души в подкрепа на тази кауза. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи, отбелязва АФП.
Обявявайки решението на "Тайм" за ЕнБиСи, главният редактор на списанието Едуард Фелсентал заяви: "Тя стана най-големият глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, идващ от почти никъде, за да поведе световно движение." Фелсентал има предвид световното движение "Петъци за бъдеще", обхванало милиони млади хора по света.
Междувременно младата активистка обвини политическите и бизнес лидери, че търсят вратички в правилата, за да подобрят имиджа си в борбата срещу климатичните промени, предаде Ройтерс.
Грета Тунберг е на корицата на списание "Тайм"
"Изглежда това се е превърнало в някаква възможност за страните да договорят вратички и да избегнат да повишават целите си", заяви Грета Тунберг по време на организираната от ООН среща на високо равнище в Мадрид, посветена на борбата с климатичните промени.
"Все още смятам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политици и изпълнителни директори правят нещата да изглеждат така, сякаш се извършват истински действия, докато всъщност не се прави нищо освен хитро счетоводство и креативен Пи Ар", добави тя.
В Мадрид политиците се опитват да намерят решение за проблемите при прилагането на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., чиято цел е да предотврати катастрофално глобално затопляне.

Новините от днес и със задна дата