сряда, 11 декември 2019 г.

Починалата ученичка от Враца не е била заразена с респираторен вирус


Изпратеният за изследване материал от белия дроб на починалата 13-годишна ученичка от Враца е отрицателен за респираторни вируси, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Точно ми съобщиха, че материалът от белия дроб на детето е изследван за 11 респираторни вируси чрез амплификационни генетични методи (PCR) и резултатите са отрицателни, каза той пред "24 часа".

Скоротечна белодробна пневмония е причинала внезапната смърт на седмокласничката от врачанското училище "Христо Ботев", съобщиха вчера от окръжната прокуратура, като се позоваха на първоначалните заключения от аутопсията. Окончателното заключение обаче ще бъде представено едва след назначената вирусологична експертиза. Тя ще отговори какво е причинило тежката пневмония, щом детето не е било заразено с вирус.

Специалисти коментираха по повод свидетелствата на близките на Нели, че в последните дни тя не се е оплаквала от нищо и не е боледувала, че болестта най-вероятно се е развила мълниеносно. По подобен начин почина и 3-годишното момченце от София - от двустранна хеморагична пневмония, която поразява фатално за часове организма.

Новините от днес и със задна дата