четвъртък, 12 декември 2019 г.

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус"


Наредбата за системата "бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" няма да влезе в сила от 1 януари следващата година.

От Комисията за финансов надзор, която е водеща при подготовката на системата за стимулиране на изрядните шофьори и за повишаване на премията на нарушителите, обявиха, че предстои направените предложения и коментари отново да се обсъдят от финансовия регулатор, МВР и Министерство на транспорта, преди окончателният вариант на наредбата да се предложи за коментари в Портала за обществени обсъждания и на интернет страниците на трите ведомства.

От Комисията за финансов надзор посочват още, че крайното решение за "бонус-малус" няма да бъде публикувано в Държавен вестник преди март 2020 година.
От началото на януари ще започне да тече законоустановеният едномесечен срок за обществено обсъждане на проекта. Това означава, че тогава ще се събират становища по проекта, около който са се обединили Комисията за финансов надзор и министерствата на транспорта и на вътрешните работи. В момента се събират позиции, преди институциите окончателно да са се произнесли.

В предложения вариант след едногодишна нулева година базовата премия по застраховката ще започне да поскъпва за недисциплинираните шофьори и да поевтинява за водачите без нарушения на пътя.
Най-голямото поевтиняване може да е до 25%, а най-сериозното оскъпяване - до 400%, допълват от КФН.

От БСП настояха днес системата "Бонус-малус" да не бъде въвеждана. Вчера омбудсманът Диана Ковачева препоръча допълнително време за обсъждане на предлаганата системата "Бонус-малус" и посочи няколко недостатъка на проекта.

Новините от днес и със задна дата