вторник, 24 декември 2019 г.

Край на тримесечните рецепти, ще купуваме част от лекарствата си, поради новите ограничения

 Резултат с изображение за лекари
Министерството на здравеопазването е предложило проект на промени в Закона за здравното осигуряване, които дават право да бъдат заложени изисквания относно структурата на разходите за персонал. Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след подписването Националния рамков договор 2020-2022 между НЗОК и Българския лекарски съюз.

В изпълнение на ангажимента, който беше поет на среща в МС с протестиращи медицински сестри, Ананиев обясни, че Националният рамков договор вече предвижда не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разходи за персонал.
Като пример Кирил Ананиев посочи, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6. Здравният министър даде и друг пример: ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като уточни, че и при двете суми говорим за "не по-малко".
Кирил Ананиев изрично подчерта, че в случая става въпрос за формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.
"Това, което мога да правя аз като ръководител на 62 болници, е да правя проверка дали се изпълняват тези изисквания. Освен това, лечебните заведения са длъжни да представят тези свои вътрешни правила на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и ако тя установи, че не се спазват правилата, независимо от формата на собственост, ние имаме право да излезем с предписания и да отстраним това несъответствие.
Към момента около 90% от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД.
Предстои промяна в Закона за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и частните, обясни д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разходите за администрация и друг персонал в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила. "Това, което подписахме днес, дава тласък за решаване на проблема. Още през февруари-март, когато започнат да действат и видим какво се случва, ако трябва ще се коригираме, включително и разпределението, но трябва да бъдат достигнати минималните нива в КТД. Всичките ние ги очакваме и предполагам, че това ще се случи", посочи още д-р Кокалов след подписването на НРД.
Министърът на здравеопазването увери, че всичко предвидено ще се случи в кратки срокове и няма да има никакво забавяне.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че са финализирани конструктивни и успешни разговори за НРД 2020-2022. "Аз мога да кажа, че нашите забележки, които съборът ни беше гласувал във връзка с публикувания текст на НРД за обсъждане, са изчистени. Те са приети и в член 49, за който ставаше въпрос за начина за изписване на лекарства и за профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари. Имахме предложения за цените на 5-6 пътеки и те са приети и няма проблем", заяви още д-р Маджаров.
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща в 14 часа.
За да се впише тази промяна като текст в НРД обаче, здравният министър е внесъл промяна в проекта за Закона за здравното осигуряване, който очаква депутатите да разгледат още в началото на следващата година.
По време на преговорите са изчистени всички спорни моменти по отношение на лекарствата за хронично болните пациенти, както и за профилактичните прегледи, които ще могат да се извършват по време на всяко посещение при личния лекар. Също е удовлетворено искането на БЛС 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха понижени, да останат на цените, както вече е договорил Лекарският съюз.
В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха по-рано днес, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари.
Медицинските сестри обаче разпънаха палатки пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те настояват да видят какви са записаните промени в Националния рамков договор.
"Това, което ни притеснява с изявлението на министъра е думата "ще". Наслушахме се на лъжливи обещания", заяви пред bTV Бойка Атанасова от Асоциацията на физиотерапевтите в България.
Миналата седмица министър Ананиев обеща на медицинските сестри в рамковия договор да има фиксиран процент от приходите от клинични пътеки, който да отива за заплати.
Здравните работници обаче настояват да има яснота каква част от парите ще отиват за лекарите, медицинските сестри и лаборантите.
Медицинските специалисти прибраха палатките след разговора си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. На излизане от срещата си с него, те споделиха, че вече са спокойни, след като здравният министър ги е уверил, че поне 50% от приходите от медицинските дейности на болниците ще бъдат разпределени за заплати на лекарите и медицинските специалисти.

Новините от днес и със задна дата