сряда, 4 декември 2019 г.

За да се върнат жените по-бързо на работа: Майчинството през втората година остава 380 лв.

 
Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв. Това записа парламентът в бюджета на ДОО, който депутатите обсъждат на второ четене.

"За" гласуваха 117 народни представители, "против" - 77 и "въздържали се"- 7. През 2019 г. размерът на майчинските също бяха 380 лв.

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година. Именно 650 лв. е и искането на социалистите за минимална работна заплата през 2020 г. Необходимите средства за това ще са около 75 млн.лв. допълнително, което не натоварва бюджета, обоснова се Георги Гьоков.
Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава, попита той. Освен това, подчерта депутатът, расте минималната работна заплата, демографският проблем в България е налице, как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лв. като 363 лв. е границата на бедност у нас. Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден, повече детски градини, посъветва Гьоков.
Отхвърлено беше и предложението на ПГ "Воля-Българските родолюбци" обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст да е равно на минималната работна заплата за 2020 г.
Бюджетът на ДОО е насочен към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят много от социалните плащания, защити разписаните пари от правителството новият министър на труда Деница Сачева. Тя припомни, че правителството вече е обявило, че всяка година ще бъдат заделяни във фонд 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги. Освен това в този бюджет трябва да има баланс между всички интереси, между приходи и разходи, подчерта министърът.
НС определи размера на еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2020 г. от 540 лв.
Максималният размер на гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя за 2020 г. е 1525 лв., гласуваха депутатите.
Минималният размер на пенсията ще бъде 250 лв. от 1 юли 2020 г., като в момента тя е 219,43 лв. От БСП и ДПС искаха увеличението да влезе в сила от 1 януари, а от 1 юли размерът ѝ да бъде 300 лв.

Новините от днес и със задна дата