събота, 14 декември 2019 г.

10 фрази, които могат да помогнат на всеки родител, когато неговото дете не слуша

 Резултат с изображение за непослушно дете
В човешката природа е да заемаме отбранителна позиция, когато ни казват какво да правим. И децата не са изключение. Въпреки това, може да подберете правилните думи и интонации, за да окажете влияние върху вашето дете и да пренасочите неговото негативно поведение.

Екипът на Bright Side се интересува какви съвети може да използваме за справяне с лошото детско поведение и намира фрази, разделени на ситуации, които могат да ви помогнат в ежедневието.
1. Ако детето отказва да яде или никога не си приключва яденето
    "Ти си дете, което се храни здравословно!"
По-добре да насърчите детето за всяко действие на хранене, което прави. Кажете му, че се гордеете с него, но никога не го наричайте претенциозно. Това не е правилна мотивация за малко дете.
2. Ако детето не иска да си изчисти стаята
    "Сам ли искаш да го направиш или да ти помогна?"
Напълно нормално е да се изнервите, но фрази като "Направи го незабавно! Казах ти хиляда пъти!" едва ли могат да помогнат на някого или да го мотивират. По-добре да дадете право на избор на детето и да не бъдете толкова настоятелни.
3. Когато трябва да излезете, но детето не бърза да се оправя
Излизане с дете
 "Сега ли искаш да излезем или след 10 минути?"
Понякога децата могат да бъдат доста разглезени и да ви поставят в ситуация, в която да закъснявате, тъй като просто не искат да си облекат дрехите или да напуснат дома на своя приятел. Вие може да им кажете хиляди пъти да побързат и да "избухнете" от безсилие. Но всъщност е по-добре да се успокоите и да попитате: "Сега ли искаш да излезем, или след 10 минути?"
4. Ако детето не иска да слуша
Дете не иска да слуша
    "Твоите действия ми казват, че си прекалено уморен/уморена, за да излизаш днес."
Децата могат да говорят много за това какво искат и как се чувстват. Те не казват в прав текст, че им е скучно или са изморени, но плачът, непослушанието и хвърлянето на играчки показва тяхното настроение. Споделете с детето, че предполагате как се чувства, въз основа на неговия език на тялото.
5. Когато детето иска още една играчка, но нямате пари
Детето иска още една играчка
    "Нека добавим играчката, която искаш, в списъка за рождения ти ден."
Вашето дете вижда още една играчка в магазина и я иска, но бюджетът ви е ограничен. Не казвайте "Не! Стига!". Това може да нарани дори възрастен човек.
6. Ако на масата винаги остават мръсни съдове
Мръсни съдове на масата
    "Би ли могъл/могла да ги оставиш в мивката
Детето яде и изчезва, оставяйки ви да оправите цялата бъркотия. Не се концентрирайте върху думи като "Спри да правиш това!", "Никога не..." или "Не оставяй тази чиния!" По-добре да го кажете по положителен начин.
7. Когато детето най-накрая направи това, което сте искали
Детето прави това, което искате
    "Благодаря, че беше послушен/послушна. Справи се много добре."
Може да се изнервите, когато детето не слуша, но ако най-накрая направи това, което сте искали, не пренебрегвайте неговото добро поведение. Това ще го мотивира да ви слуша и в бъдеще.
8. Ако искате детето да спре да прави нещо
Детето спира да прави нещо
    "Може ли да ми помогнеш да прочета тази книга (или да направи нещо друго)?
Може да видите, че вашето дете играе отново на опасно място или точно пред вас, докато се опитвате да приключите работен доклад. Не изисквайте. Вместо това отвлечете вниманието на хлапето.

9. Ако искате да повишите самочувствието на детето
Повишаване на самочувствието на детето
    "Ти направи всичко това сам!"
За да повишите самочувствието на детето, насърчете неговото добро поведение и независимост. Много е важно да реагирате по правилен начин. Това може да подтикне детето да прави повече добри неща.
10. Покажете вашата любов, дори ако детето не слуша
Дете, което не слуша
    "Обичам те, независимо от всичко, и много ми харесва, когато..."
Отговорът "Без целувки и прегръдки" на лошото поведение на детето няма да оправи ситуацията, да насърчи спокойствието или да подобри комуникацията. Седнете, така че да застанете на неговото ниво, и му кажете колко много го обичате.
Източник:brightside.me, healthykids4u.com/ Превод:framar.bg

Новините от днес и със задна дата