сряда, 20 ноември 2019 г.

The National Interest разкри плана за завземането на Франция от съветските войски само за седмица

В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”.
През последната година френският президент Еманюел Жан-Мишел Фредерик Макрон направи много изявления и положи редица усилия, насочени към помиряване на континентална Европа и Русия. Тези действия не можеха да не предизвикат безпокойство в Лондон и Вашингтон, затова решиха да напомнят на Париж, че навремето Москва е планирала да го превърне в „купчина ядрени отпадъци“. Така че появата на съответните материали в американското аналитично издание на военно-политическата тема The National Interest не е изненадваща.

 Освен това през цялата 2019 г. в медиите на Запада се забелязва тенденция към ядрен апокалипсис и материалът е точно в този дух. Според публикацията, уж получена от архивите на бивша Чехословакия, през 60-те години на ХХ век СССР е имал план за атака срещу Франция. Акцентът в материала е поставен именно върху Франция, въпреки че съветските войски трябва да преодолеят препятствието под формата на Германия по пътя, пише "Поглед инфо". Едновременно с това превземането на Франция и териториите на няколко други европейски държави се планира да бъде извършено само за седмица. Изданието с възторг описва как Третият райх завладява Франция само за шест седмици, „като спечели една от най-впечатляващите военни победи в историята“. Но СССР е имал има още по-амбициозен план. В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”. Офанзивата е трябвало да започне от Чехословакия.

Съветските войски с подкрепата на съюзниците от страните от Варшавския договор е трябвало да пробият южната част на Германия до централна Франция, като поемат контрола над преминаването на Рейн и другите реки с помощта на десанти. 1-ви и 4-ти армейски корпус на Чехословакия е трябвало бързо да премине към френско-германската граница. 8-ма гвардейска армия на СССР е трябвало да ги покрие от северния фланг, а унгарските войски - от южния. На този етап танковете и моторизираната пехота е трябвало да преодолеят 1100 км от Чехословакия до френския град Безансон (там през август 2019 г. френският лидер се срещна с руския президент Владимир Путин). След това една група да удари на север, насочвайки се към Ла Манш през Париж, а втората да поеме контрола над юга на Франция.

След това американското издание отново ентусиазирано говори за Третия райх, припомняйки, че една от най-успешните офанзиви е прехвърлянето на Африканския корпус на ген. Ромел през юни 1942 г., когато 8-ма британска армия е победена. Тогава немците покриват 560 км за 10 дни, движейки се през пустинята, т.е. скоростта им е 56 км дневно. В същото време съветските войски, за да изпълнят плана си и да не излязат от графика, е трябвало да напредват по 100 км на ден. Следователно да се изпълни планът само за седмица е трудно.

Но „червеният блицкриг“ е предполагал използването на 131 ядрени боеприпаси (96 ракети и 35 бомби). Освен това първият ядрен удар се е планирал да бъде извършен с 41 боеприпаси, а вторият - от 29. След това е можело да се използват още 49 боеприпаси, а 12 боеприпаси бяха в резерв. Според изданието подобен план би могъл да работи само при идеални условия: ако 7-ми корпус на САЩ, 2-ри корпус на ФРГ и 1-ва армия на Франция не бяха успели да удържат настъплението до пристигането на подкрепления или ако „изтритият от ядрени кратери и изтощен от радиацията” релеф не бе попречил на “червените войски “.

Във всеки случай Западна Европа щеше да се превърне в ядрен отпадък. Или, както биха казали французите, „това е великолепно, но не е война“- подчертава изданието. Изданието не забрави да припомни, че Франция провежда първите си ядрени тестове през 1960 г., а до 1964 г. вече разполага с ядрени бомбардировачи. Според изданието, комунистическата окупация би била по-лоша от фашистката окупация, следователно „по-добре е да си мъртъв, отколкото червен“.БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата