сряда, 20 ноември 2019 г.

Жената на Боян Петров: Моля всички PR акции и спасители да мирясат!

Аз трудно се уча на търпение, но и вие не ми помагате! Що за простотия? Слагам този пост (един от многото подобни) с молба всички ПР акции и пишман спасители на Съни да мирясат!

Аз умишлено се правя, че не забелязвам, но и вие не спирате!!!!! Всеки който се е опитал да си запише точка, ползвайки името му си знае...... Очаквам следващите спасители да се появят на бял кон и с гръмки думи".

Това написа в профила си във Фейсбук съпругата на алпиниста Боян Петров - Радослава Ненова, след като преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия направи реклама на хранителни добавки с твърдението, че те са можели да спасят живота на изчезналия в Хималаите алпинист.


Ненова бе категорична, че не е била попитана, нито пък е давала каквото и да било съгласие за използване името на Боян Петров.

"Това е пълна глупост. Когато ми казаха за този пост, аз реших да го подмина, защото това не е единичен случай. Нека обаче този случай послужи за назидание на останалите. Всички са наясно с моето мнение, включително и той (доц. Георги Иванов от УАСГ- бел.ред)", допълни тя.
Радослава Ненова разказва, че и друг път хора са си позволявали да използват името на алпиниста за лични изгоди. Казва, че дори самата тя, не си позволява да говори от негово име.
Адвокат Свилена Димитрова пък обясни пред Нова телевизия, че потъпкването на моралните норми не е описано в закона. Въпреки че в България няма конкретен текст, нарушаването на обществените норми, тогава когато обществото е поставено под риск, всъщност е укоримо.

Отговорност може да се търси, но обикновено авторите на това деяние са добре прикрити технически в интернет и би било доста трудно да се стигне до тях, допълни юристката.

Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия направи реклама на хранителни добавки с твърдението, че те са можели да спасят живота на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров.
Постът на доц. Георги Иванов, който пише, че лично е тествал продуктите, предизвика буря от възмущение в социалните мрежи.
В профила си във Фейсбук доцентът пише, че ако бил предоставил на Боян Петров от добавките преди да отлети към Хималаите, алпинистът днес "можел още да е между нас". Приложени са и снимки - на едната е самият Петров, а на другата - допинг продуктите.
"10 дена преди да замине аз съм говорил с него точно за тези добавки. Той каза: "Жоре, много са хубави тези неща, но трябваше да ми ги дадеш по-рано". И той е прав. Трябваше да ги тества 4-5 месеца, докато тренираше в България. Аз просто не се сетих, което беше моя вина", каза пред Нова телевизия доц. Георги Иванов.
Преподавателят отрича да е правил внушение, че алпинистът е имал шанс да оцелее.
"Щеше да се чувства по-добре със сигурност. Това го гарантирам с доцентската си диплома. Сигурен съм, че ако ни гледа отгоре, е доволен, че неговото име се използва за добра кауза. Тези неща спасяват животи. Той може да си е заминал, но други алпинисти отиват", каза още Иванов.
Близките и колегите на Боян Петров обаче видяха в публикацията опит за реклама на негов гръб.
"Проблемът е, че това е извършено от колега, тоест също учен, който си позволява такава реклама. Нарушени са няколко нормални човешки правила - не може да се използва името на починал човек, не може да се използва изразът, че "ако му бях бутнал тези неща, той можеше още да е между нас", което е адски тъжно. Никой не знае какво се е случило там и кой как е можел да му помогне", заяви Йордан Кошев от Институт по биоразнообразие по БАН.
Проверка по случая тече и в Комисията по академична етика към Университета по архитектура, строителство и геодезия, където работи доцентът. Той има 7-дневен срок да обясни постъпката си пред ръководството.
"Мнението ми е, че е недопустимо. Искам да поднеса извиненията си, макар университетът да няма вина, на близките и приятелите на нашия известен алпинист, тъй като подобни изрази не са подходящи точно за такъв човек", каза проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ.
Самият преподавател обаче не се извини за публикацията си.


Новините от днес и със задна дата