петък, 29 ноември 2019 г.

Бизнесът с канабис сменя имиджа, за да превземе европейския пазар

След Северна Америка лидерите в сектора на канабиса мечтаят да завладеят европейския пазар, най-вече Великобритания, залагайки на промяна на имиджа на психоактивното растение и въпреки законовите пречки и етичните дебати, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Лекарства, козметика, хранене (...).

Многобройните приложения на марихуаната бяха в центъра на цял един ден, посветен на рекламирането на този сектор.


Събитието беше организирано днес в Лондон от френско-американската инвестиционна банка Брайън Гарние (Bryan Garnier).

В момента пазарът на легализиран канабис в Европа, където употребата му за медицински цели е разрешена в по-голяма част от страните от ЕС и се тества във Франция е за около 1 милиард долара, каза пред Франс прес анализаторът от банката Николаас Фаес.
За сравнение американският легален пазар е между 12 и 13 милиарда долара.
"Европа е много малък пазар, най-вече заради различията при законовите проблеми (...) . Политиците все още не са изцяло готови, но има напредък", твърди Фаес.

Според него легализирането може да донесе много приходи, тъй като целият европейски пазар, включително и нелегалния трафик, се оценява за 55 милиарда долара.

Ръководителите в сектора се опират на северноамериканския пример. Канада легализира канабиса миналата година. В САЩ федералният закон го възприема като тежка дрога , но 11 щата , както и американската столица легализираха употребата му за развлекателни цели.

Поради липсата на хармонизирано законодателство и заради все още отрицателния имидж на марихуаната, стартъпите в Европа трудно намират финансиране, а някои северноамерикански компании вече са листвани на борсата, макар и с различен успех.


Въпреки тези пречки професионалистите в сектора вярват в потенциала на европейския пазар, дори и да трябва да изчакат още няколко години, отбелязва АФП.
* Съпругът на Цеци Красимирова ще превръща Северна Македония в "суперсила на канабиса"

Новините от днес и със задна дата