неделя, 3 ноември 2019 г.

Кои са трите най-здравословни хляба

Хлябът е една от любимите храни у нас и от векове е част от трапезата на всеки българин. Само филийка хляб, със сирене, с мармалад или с мед, често го хапваме като междинна закуска и винаги присъства по време на основните хранения.

Последните тенденции обаче често го отричат или ни съветват да ядем точно определени типове хляб. Всеки, който държи на здравословното хранене, знае, че има сериозна разлика в качеството на хляба в зависимост откъде е купен, както и на въздействието му върху организма.

Ето и кои са най-здравословните хлябове:
Хляб от кълнове
За един от най-здравословните хлябове е смятан този от кълнове. За разлика от най-разпространените варианти, това печиво се приготвя от покълнала пшеница, а не от твърди зърна. Това го прави по-лек за храносмилането и много по-богат на хранителни вещества. Хлябът от кълнове е пълен с витамини, антиоксиданти, растителни белтъчини и минерали като магнезий, калций, фолиева киселина и цинк.
Високото съдържание на растителни влакна прави хляба особено богат на баластни вещества. Това стимулира храносмилането и се грижи за здрава чревна флора. Причината: баластните вещества понижават стойностите на pH в червата по естествен път, чрез което ги правят по-малко податливи на болестотворни бактерии. Същевременно засищат за дълго време и поддържат нивата на кръвна захар постоянни, гладът няма шанс и всички, които мислят за фигурите си само печелят от консумацията на хляб от кълнове.
Кляб с квас
Печенето на хляб с квас се смята за традиционно и чисто. За приготвянето му са нужни само брашно, вода и малко сол, но и много време. Защото, докато дойде моментът, в който човек може да се наслади на готовия хляб, минават няколко дни. През този период възникват естествени мая и бактерии, които произвеждат млечна и оцетна киселина. Истинска храна за чревната флора!
От нутриционистка гледна точка хлябът с квас представлява най-сериозен интерес, когато е приготвен с ръжено или пшенично пълнозърнесто брашно, защото тогава е много по-богат на засищащи и храносмилателни фибри, желязо и магнезий, отколкото белия хляб.
Пълнозърнест хляб
Към най-здравословните хлябове спада и класическият пълнозърнест хляб. Брашното трябва да е смляно от 90% от повърхностния слой, кълновете и тялото на зърното - само тогава отговаря на понятието "пълнозърнест" и на изискванията за здравословната стойност на хляба.
Пълнозърнестият хляб се усвоява по-бавно от белия, защото всички зърнени компоненти се обработват. В допълнение той е богат на хранителни вещества, затова съдържа много минерали като магнезий и калций. В хлебните изделия също има и много витамини от B-групата, както и фибри. Те предотвратяват колебанията в нивата на кръвната захар и предотвратяват желанието за храна. Растителните влакна влияят добре и на чревната флора, защото служат за храна на добрите бактерии в червата. / life.dir.bg

Новините от днес и със задна дата